Un nou caz cutremurător: un român bolnav a murit în aşteptarea tratamentului

Wednesday, 27 July 2016, 09:14, Sursă: REALITATEA.NET

Încă o dramă în lumea medicală. Un bolnav de leucemie a dat în judecată statul pentru a avea acces la medicamente. La două zile după ce a depus dosarul în instanţă, bărbatul a murit. Până acum, 165 de români şi-au câştigat în instanţă dreptul la viaţă. Autorităţile promit că în scurt timp vor introduce pe lista de compensate şi gratuite încă 21 de medicamente.

Adaugă părerea ta

Domnul Niţă, bolnav de leucemie nu mai răspundea la tratamentul decontat de stat, aşa că a dat în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru a primi pastile care nu erau incluse în lista de compensate şi gratuite. Medicamentele costau 1.000 de lei pe zi, aşa că nu şi-ar fi permis să le cumpere. Două zile mai târziu după ce a depus dosarul în instanţă, a murit.

Agenţia Naţională a Medicamentului a aprobat în decembrie includerea pe lista de medicamente compensate a tratamentului care l-ar fi ajutat pe bolnav. Ministerul Sănătăţii a primit însă abia pe 23 februarie cererea de modificare a listei. O lună mai târziu, hotărârea de guvern a fost publicată pe site pentru a sta în transparenţă decizională. Nu a fost aprobată nici până azi.

Autorităţile spun că pastilele n-au ajuns nici până acum la pacienţi din cauza birocraţiei. Şi, în timp ce autorităţile vorbesc de termene, pacienţii aşteaptă să primească dreptul la viaţă.

În ultimii doi ani, 165 de bolnavi de cancer, scleroză multiplă şi artrită au dat în judecată statul şi au câştigat. CNAS a făcut recurs de fiecare dată.