Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Transgaz a securizat un împrumut important de la BERD pentru gazoductul BRUA

Friday, 23 February 2018, 20:30 Sursă: REALITATEA.NET

Reprezentanţii BERD şi ai Transgaz au semnat un contract de finanţare vineri după-amiază în valoare de 278 de milioane de lei, aproximativ 60 de milioane de euro. Banii sunt destinaţi finanţării secţiunii româneşti a gazoductului BRUA, unul dintre cele trei mari proiecte energetice în care este implicat operatorul român de gaze naturale.

Costul total al acestui proiect este de 479 de miioane de euro. Aşadar, BERD participă cu aproximativ 60 de milioane de euro, Transgaz cu 149 de milioane de euro, Uniunea Europeană oferă granturi în valoare de 179 de milioane de euro iar BEI participă cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Restul de bani va fi acoperit de alţi creditori.

Prima fază a secţiunii româneşti include construcţia a 478 de kilometri de conductă care va lega nodul tehnologic Podişor, de lângă Bucureşti cu cel din Recaş, 30 de kilometri distanţă de Timişoara. Construcţia presupune livrarea altor auxiliare, hardware de înaltă generaţie şi trei staţii care vor compresa gazul de-a lungul rutei.
Cu o lungime totală de 1.318 kilometri, scopul gazoductului BRUA este acela de a interconecta energetic Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, făcând joncţiunea în sud cu gazoductul TAP (care va transporta gaz azer dinspre Marea Caspică) şi, în Centrul Europei, cu huburile de gaze.

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria: "Suntem mândri să devenim partenerul Transgazului în acest efort crucial. Acest proiect este în linie cu obiectivele strategice ale României. În timp ce cooperarea cu Transgaz a stabilit o ştachetă foarte ridicată, ne bazăm că oportunităţile viitoare pentru a susţine dezvoltarea infrastructurii strategice a ţării se vor materializa atât în sectorul energetic cât şi în cel al transportului".

Citeşte continuare pe Adevărul


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL