Tensiuni între Rusia și SUA la ceremoniile de la Ierusalim. Pe cine a evitat Vladimir Putin

Thursday, 23 January 2020, 19:37 Sursă: Agerpres


Preşedintele rus, Vladimir Putin, la sosirea joi în sala unde urma să înceapă forumul dedicat comemorării victimelor Holocaustului, la Ierusalim, a dat mâna cu prinţul Charles al Marii Britanii, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, dar a trecut pe lângă vicepreşedintele american Mike Pence, fără să-i întindă mâna, relatează publicaţia rusă Vzgliad (pro-Kremlin), potrivit Agerpres.

O înregistrare video cu acest moment a fost postată pe pagina Twitter a agenţiei de presă RIA Novosti de jurnaliştii acestei agenţii acreditaţi pe lângă preşedinţie şi care l-au însoţit pe Putin în vizita efectuată joi în Israel.

Și prințul Charles l-a evitat pe Mike Pence și  a trecut pe lângă el fără să îl bage în seamă. A dat mâna însă cu premierul Netanyahu, care era lângă vicepreședintele american.

Putin l-a ignorat, inițial, și pe prințul Charles. Abia la insistențele lui Macron l-ar fi salutat, pentru că părea că nu îl văzuse, deși stătea lângă el.

Preşedintele rus Vladimir Putin participă joi la ceremoniile de comemorare a Holocaustului împreună cu alţi 40 de lideri străini, ocazie cu care a dezvelit un monument la Ierusalim în memoria victimelor blocadei Leningradului de către nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA traversează o perioadă complexă, după ce Moscova a fost sancţionată de către Occident pentru anexarea peninsulei ucrainene Crimeea (în 2014) şi susţinerea - în special militară - a rebelilor separatişti proruşi din Donbas (estul Ucrainei).

În 2016, Washingtonul, în baza informaţiilor serviciilor secrete americane, a acuzat Rusia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA din acel an.

Anul trecut, în 2019, SUA s-au retras primele din Tratatul privind Forţele Nucleare (INF) din 1987, acuzând Moscova de încălcarea prevederilor pactului. Rusia a ripostat şi şi-a suspendat participarea la INF, considerat piatra unghiulară a securităţii europene din ultimele decenii. Viitorul ultimului tratat de dezarmare strategică dintre cele două ţări, New START, care expiră anul viitor, rămâne incert, mai scrie Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL