Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tătaru: Testarea bucureștenilor poate fi realizată în măsura în care și-o asumă Primăria Capitalei. Cine plătește testele

Sunday, 29 March 2020, 10:51 Sursă: Realitatea.net

El a fost întrebat dacă Ministerul Sănătăţii şi Guvernul îşi asumă această testare pentru Bucureşti, răspunsul său fiind că nu, însă a subliniat că ministerul va trebui să îşi dea un acord cu privire la acest proiect.

"Nu, în acest moment în Bucureşti este un studiu, în pregătire, între 'Matei Balş' (Institutul n.red.), INSP şi Primăria Capitalei, tocmai într-un context al pandemiei. Rămâne să vedem când va fi finalizat acest proiect al studiului, să ne dăm un acord în funcţie de de necesitatea lui, dar şi de specificitatea acestui test", a răspuns ministrul Tătaru.

De asemenea, întrebat dacă poate fi realizat fără acordul ministerului, el a spus că "poate fi realizat în măsura în care şi-l asumă Primăria Capitalei".

"Noi, ca minister, avem o serie de testări pe care le facem după un algoritm, după o anchetă epidemiologică pe care încercăm să o extindem la fiecare caz nou apărut, precum şi la contacţii acestora. Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi Matei Balş pot face studii epidemiologice în context de pandemie pentru a putea previziona sau a preveni adevărate efecte negative", a adăugat el.

Totodată, întrebat cine va cumpăra testele pentru acest studiu, ministrul a răspuns că bănuieşte că Primăria Capitalei şi că Ministerul Sănătăţii nu va cheltui fonduri pentru recoltări sau pentru teste în cadrul acestui proiect.

"Avem în acest moment în vedere că o testare trebuie să existe, în condiţiile unei anchete epidemiologice. Nu o testare în masă, fără a avea o noimă, să spunem. Sunt testate anumite categorii, sunt izolate anumite categorii. Vor urma ca anumite categorii din izolare să poată reveni mai devreme, când avem două teste negative în societate şi implicit pentru cadrele medicale mă refer, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că aceste testări sau, eu ştiu, un rezultat negativ nu poate înlocui o izolare, nu pot înlocui în nişte măsuri de precauţie, precum nu pot înlocui la un moment dat nici acea distanţare socială pe care ne-am impus-o şi restricţiile pe care le vedem", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Suportul tehnic privind testarea unui număr de bucureşteni, în contextul epidemiei de coronavirus, va fi gata joia viitoare, a anunţat, sâmbătă, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

"Aşa cum a spus şi primarul general, toată echipa de lucru funcţionează în vederea începerii acestor analize. Joi este gata tot setul de proceduri şi modul în care se va începe şi după ce criterii", a precizat Bădulescu.

Cât priveşte începerea efectivă a testării, Bădulescu a spus că PMB asigură doar suportul tehnic: "Despre testare, întrebaţi specialiştii, pe domnul Streinu-Cercel (directorul Institutului 'Matei Balş' n.red.), noi asigurăm doar suportul tehnic până la introducerea metodei medicale în această activitate". Precizările lui Bădulescu au survenit unei întrebări referitoare la data când încep testările pentru aproximativ 10.000 de bucureşteni.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL