Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Țările din Uniunea Europeană vor plăti mai puțin decât Statele Unite pentru vaccinul Pfizer anti-COVID-19

Thursday, 12 November 2020, 02:52 Sursă: realitatea.net, Agerpres

Autor: Ioana Stanescu

 

Uniunea Europeană a încheiat un acord pentru a plăti inițial mai puțin decât Statele Unite pentru vaccinul COVID-19 produs de Pfizer, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că a încheiat cu companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.

Medicamentul experimental, dezvoltat de Pfizer împreună cu compania germană BioNTech, este lider în cursa globală de producere a unui vaccin, datele interimare publicate luni arătând că a fost mai eficient cu 90% în protejarea oamenilor de COVID-19, potrivit unui studiu clinic pe scară largă. 

Potrivit unui înalt oficial UE implicat în discuţiile cu producătorii vaccinului, blocul comunitar va plăti un preţ mai mic decât cel de 19,50 dolari pentru o doză de vaccin, adăugând că acest preţ reflectă şi sprijinul financiar acordat de UE şi de Germania în faza de dezvoltare a vaccinului. Acelaşi oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că preţul convenit de UE este mai aproape de 20 de dolari decât de 10 dolari, însă a refuzat să ofere o cifră exactă, mai scrie Reuters.

SUA au acceptat să plătească un preţ de 19,50 dolari pentru fiecare doză din cele 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer, un volum iniţial mai mic decât cel achiziţionat de UE. Însă Washingtonul are o opţiune pentru a cumpăra alte 500 de milioane de doze, potrivit termenilor unui acord care urmează să fie negociat separat, iar preţul pe care îl va plăti nu este cunoscut. 

Potrivit acordurilor convenite de UE cu producătorii de vaccinuri, blocul comunitar oferă companiilor un avans iniţial non-returnabil în schimbul dreptului de a-şi rezerva doze de vaccin pe care statele membre UE le vor putea cumpăra la un preţ convenit în avans, dacă vaccinul va fi certificat că este eficient şi sigur de către Agenţia europeană de reglementare în domeniul medicamentelor, relatează Agerpres.

Comisia Europeană nu a dezvăluit care este avansul iniţial pe care l-a plătit firmelor Pfizer şi BioNTech. Cele două companii nu au dorit să dea detalii despre prețuri, ca și purtătorul de cuvânt al UE care negociază acordurile privind achiziția vaccinurilor de către statele membre.

Comisia Europeană a mai încheiat contracte de aprovizionare cu vacinuri cu companiile farmaceutice AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson şi continuă negocierile cu Moderna, CureVac şi Novavax.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL