Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Tăriceanu sesizează Inspecţia Judiciară, după ce şefa ICCJ a trimis un mail judecătorilor

Monday, 06 November 2017, 18:47 Sursă: REALITATEA.NET

Redăm, în continuare, scrisoarea în care șeful Senatului face referire la Klaus Iohannis, spunând că speră ca acesta să îşi revizuiască atitudinea faţă de el şi prezentându-i "un membru important al statului paralel” - Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

“Cu câteva zile în urmă, domnul preşedinte Iohannis a spus că nu mai este interesat de declaraţiile mele, afirmaţie destul de hazardată, dacă luăm în considerare că între Parlament, respectiv Senat, şi Preşedinţie comunicarea permanentă este o obligaţie instituţională. Eu, ca preşedinte al Senatului, dar şi ca simplu cetăţean sunt foarte interesat de declaraţiile preşedintelui României şi sper ca domnia sa să-şi revizuiască atitudinea. Domnul preşedinte Iohannis a spus că ”statul paralel” nu există, dar l-am contrazis. Azi, o să prezint domniei sale şi mai cu seamă opiniei publice un membru important al ”statului paralel”, doamna Cristina Tarcea, preşedinta ICCJ, şi un ”modus operandi” al acestei grupări de putere ilegitimă. Sper ca acest exemplu să-l scoată din pasivitate pe domnul preşedinte, dacă nu cumva pasivitatea sa este programatică, ceea ce ar confirma că patronează ”statul paralel”, susţine Tăriceanu.

El face referire la declaraţii pe tema legilor justiţiei care ar fi fost făcute de Tarcea în 28 octombrie, în mediul virtual al forumului judecătorilor, astfel:

”Avem nevoie de voi toţi. Lumea trebuie să ştie că desistarea din partea Ministerului Justiţiei este o monstruozitate, dinainte plănuită. Nu trebuie să permitem intrarea în discuţii generale sau, şi mai rău, pe fond. Asta nu presupune ca ei să facă tot ce vor, iar noi să tăcem.. ÎCCJ a fost mereu alături de Voi !!! Important e să fim uniţi !!! Şi, credeţi-mă, am nevoie mai mult ca niciodată de dvs.” (sublinierile cu majuscule îmi aparţin)".

Tăriceanu susţine că preşedinta ICCJ a uitat că rolul său de magistrat este să aplice legea, nu s-o încalce şi "incită judecătorii la încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat şi ameninţă Parlamentul extrem de transparent".

Preşedintele Senatului mai susţine că Tarcea a mai făcut declaraţii de acest gen, incompatibile cu statutul de magistrat, asupră cărora el a atras atenţia public.

"Preşedinta ICCJ nu are nici un fel de atribuţii în privinţa legiferării, dar domnia sa împreună cu alţi judecători şi procurori care au abdicat de la statutul lor profesional au puterea să exercite presiuni asupra membrilor parlamentului prin metodele deja cunoscute şi validate: dosare fabricate, cătuşe, încarcerări nejustificate, compromiterea publică cu ajutorul diviziei de presă a ”statului paralel” etc.

Acesta este mecanismul prin care în multe împrejurări s-au creat presiuni, iar deciziile politice nu au mai fost luate de cei aleşi, ci de ilegitimul şi anticonstituţionalul ”stat paralel”, mai spune Tăriceanu. El mai susţine că lucrurile nu pot continua astfel şi că, în calitate de preşedinte al Senatului, este obligat să apare instituţia şi pe colegi de presiuni şi abuzuri, iar prin urmare va sesiza Inspecţia Judiciară cu privire la abuzurile preşedintei ICCJ care, "în loc să fie un model de conduită profesională, prin apelurile adresate judecătorilor încalcă flagrant principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat şi statutul magistratului".

"Ca urmare a poziţiilor exprimate public, apreciez că locul domniei sale nu mai este în magistratură. Atrag atenţia pentru viitor tuturor amatorilor că voi fi consecvent în acest gen de atitudine prin care voi milita pentru democraţie un stat de drept", adaugă Tăriceanu.

El face referire la proiectul de lege pe care l-a depus în februarie 2016 prin care şefii marilor Parchete şi ai ICCJ să fie numiţi de CSM, "pentru ca Justiţia să iasă de sub influenţa politicului şi să devină astfel cu adevărat independentă", dar preşedintele Iohannis "s-a opus public acestei modificări, pentru că doreşte să controleze în continuare Justiţia".

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL