Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce substanțe s-au folosit la dezinfecția de la Școala nr.133 din Capitală

Tuesday, 21 January 2020, 21:07 Sursă: realitatea.net

 

Școala 133 din sectorul 4 din București a fost evacuată marți după amiază, la o zi după ce a avut loc o dezinfecție. Mai mulți elevi au acuzat dureri de cap și disconfort respirator, usturimi ale ochilor, nasului, gâtului: 24 de elevi au fost consultați de medici, iar 18 au fost transportați la spital - 16 la Grigore Alexandrescu şi doi la Marie Curie.

La intervenţia semnalată în jurul orei 14.00 au fost mobilizate o autospecială pentru victime multiple, 9 ambulanţe SMURD şi 3 ambulanţe SABIF. 

Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au anunţat că în urma măsuratorilor făcute de echipajul CBRN nu au fost depăşite pragurile de alarmare. 

Școală EVACUATĂ, în București! Mai mulți elevi au ajuns la spital, acuzând dureri de cap după dezinsecție

Situația a apărut după dezinfecţia făcută luni seară, la solicitarea unităţii de învăţământ. A fost o acţiune care se face în contextul apariţiei de cazuri de gripă, făcută de o firmă autorizată, precizează Primăria Sectorulu i4. Totodată, susține că toată procedura a fost respectată şi s-a aşteptat şase ore după dezinfecţie, după cum prevede protocolul.

Primăria precizează că, în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecție utilizând substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, ambele omologate.

După dezinfecție, marţi dimineaţa s-a făcut curăţenie, iar elevii din tura de dimineaţă nu au reclamat probleme. Ulterior, mai mulţi elevi din tura de după-amiază au acuzat simptome precum usturimi în gât şi dureri de cap, iar conducerea şcolii a anunţat autorităţile.

„Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore”, se mai arată în comunicatul de la primărie. 

Redăm comunicatul integral de la Primăria Sectorului 4:

Situația a debutat în jurul orelor 14.00, adică în schimbul al doilea al cursurilor, când la cabinetul medical al unității de învățământ s-a prezentat o elevă de clasa a VIII-a, ce acuza dureri de cap și stări de amețeală. Împreună cu conducerea școlii și a medicului școlar, copila și bunica acesteia au solicitat, prin intermediul sistemului de urgență 112, prezenta unui echipaj medical.

Ulterior apelului telefonic la 112, la fața locului s-au prezentat 9 ambulanțe, echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov (inclusiv un echipaj C.B.R.N.) precum și echipe ale Direcției de Sănătate Publică.

În timpul procedurilor de evacuare a unității de învățământ, alți 22 de elevi au acuzat o stare de rău, usturimi ale mucoasei nazale și usturimi ale ochilor și gâtului, așa că aceștia au fost preluați de ambulanțe și duși la spitalele Marie Curie și Grigore Alexandrescu din Capitală.

Restul elevilor (aproximativ 500) au fost predați familiilor lor, în condiții de maximă siguranță.

În urma analizelor preliminare, s-a constatat că sursa potențială a acestei situații a fost reprezentată de utilizarea unor substanțe de dezinfecție ca urmare a descoperirii a trei cazuri de gripă tip A în unitatea de învățământ. Astfel,în cursul zilei de ieri, 20 ianuarie 2020, societatea DEZINFECȚIE ȘI DERATIZARE SRL a efectuat manoperă de desinfecție utilizând substanțele BIONET A15 și INSEKTUM, ambele omologate. 

În urma examenului clinic, s-a constatat că sănătatea copiilor nu este în pericol, iar cadrele medicale au dispus, după caz, măsuri în consecință.

Pentru clarificarea tuturor aspectelor și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de maximă siguranță, Primăria Sectorului 4 și toate celelalte instituții implicate au decis suspendarea cursurilor la Școala Gimnazială nr. 133 pentru o perioadă de 48 de ore”, se spune în încheiere în comunicatul primăriei.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL