Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

STUDIU Câți oameni au scăpat de MOARTE în pandemia de coronavirus. ADEVĂRUL despre restricțiile impuse în toată lumea

Monday, 08 June 2020, 20:10 Sursă: realitatea.net

 

STUDIU: Izolarea a prevenit trei milioane de decese în Europa

Restricţiile instituite pe scară largă care au inclus închiderea magazinelor şi a şcolilor au redus nivelurile de transmitere a COVID-19 în Europa suficient de mult pentru a ţine sub control îmbolnăvirile evitându-se peste trei milioane de decese, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Concluzia apare în două studii făcute în 11 state europene și în Statele Unite.

În cadrul unui studiu bazat pe metoda modelării referitor la impactul măsurilor de izolare în 11 state europene, cercetători de la Imperial College London au spus că restricţiile draconice impuse, mare parte, în luna martie, au avut un „efect substanţial” şi au contribuit la scăderea ratei de reproducere a infecţiei sub valoarea unu până la începutul lunii mai.

Este vorba de Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia.

Echipa de cercetători a estimat că până la începutul lunii mai, un număr cuprins între 12 şi 15 milioane de persoane din cele 11 ţări au fost infectate cu COVID-19.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că au fost prevenite circa 3,1 milioane de decese, după ce au comparat numărul deceselor înregistrate cu cel al deceselor prognozate prin metoda folosită în cadrul studiului în lipsa introducerii măsurilor de izolare.

Rata de reproducere sau valoarea „R” măsoară numărul mediu de persoane care va contracta boala de la o persoană infectată. Un „R” cu o valoare mai mare de unu duce la o creştere exponenţială a numărului infectărilor.

„Măsurarea eficacităţii acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul lor economic şi social şi ar putea indica o cale de urmat de care este nevoie pentru a menţine controlul”, au precizat cercetătorii într-un rezumat al descoperirilor.

Statele Unite și Marea Britanie au devenit epicentrul pandemiei cu coronavirus în urma „accelerării foarte mari” a infecțiilor, în lipsa unor măsuri de izolare impuse din timp. Cele două țări au impus târziu restricții, sunt de părere epidemiologii. 

Statele Unite și Marea Britanie rămân și în continuare cele mai afectate de epidemia de coronavirus, fiind pe primele două locuri în topul negativ al deceselor din cauza COVID-19. Bilanțul deceselor din Marea Britanie ar fi depășit deja 50.000, potrivit datelor Reuters bazate pe surse oficiale. Până luni, 8 iunie, muriseră 40.597 de britanici din cauza infecției cu noul coronavirus iar numărul infecțiilor cu noul coronavirus a ajuns deja la 287.399, potrivit datelor centralizate de Worldometer. Carantina totală în UK a fost impusă la 23 martie.

În Statele Unite, au murit de două ori mai mulți oameni decât în Regatul Unit de la începutul epidemiei până luni - 112.639, potrivit datelor centralizate de Worldometer. Iar numărul cazurilor confirmate cu COVID-19 a ajuns la 2.013.600, potrivit Worldometer.

Studiu SUA: Cum a fost întârziată infectarea cu coronavirus a 530 de milioane de oameni

Un al doilea studiu realizat de cercetători din Statele Unite, publicat alături de cel al Imperial College London în revista Nature, a estimat că strategiile împotriva transmiterii noului coronavirus implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franţa şi Statele Unite au prevenit sau au întârziat apariţia a circa 530 de milioane de cazuri de COVID-19.

Concentrând analiza pe aceste şase state, echipa de cercetători din Satele Unite a comparat nivelurile de creştere a infecţiei înainte şi după implementarea a peste 1.700 de strategii locale, regionale şi naţionale care aveau drept scop încetinirea sau oprirea transmiterii COVID-19, afecţiunea provocată de SARS-CoV-2.

Cercetătorii au descoperit că în lipsa instituirii unor politicilor împotriva COVID-19, ratele iniţiale de transmitere ale SARS-CoV-2 au înregistrat o creştere zilnică de 68% în Iran şi o creştere medie de 38% în celelalte cinci ţări.

Folosind modelarea econometrică, o metodă folosită de obicei în politicile economice, autorii studiului au ajuns la concluzia că izolarea la domiciliu a încetinit rata de transmitere a infecţiei cu „efecte benefice de sănătate măsurabile în cele mai multe dintre cazuri”.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL