Coronavirus - România: 201032 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Studiu american CoVID: când dezinformarea, fake newsul și zvonurile UCID. Sute de morți și mii de spitalizări

Wednesday, 12 August 2020, 20:01 Sursă: Realitatea.net

Autor: Zbirnea Andrei

Conform Radio Europa Liberă România, cele mai multe zvonuri și teorii ale conspirației au fost identificate din India, Statele Unite, China, Spania, Indonezia și Brazilia, Marea Britanie.

O echipă formată din oameni de ştiinţă din mai multe ţări a analizat informaţiile false „îmbrăcate” într-o formă care le poate da credibilitate publicate în perioada 31 decembrie 2019 şi 3 aprilie 2020. Echipa a urmărit și examinat zvonurile, teoriile conspirației și dezinformările legate de COVID-19, care au circulat în special pe platformele online, Facebook, Twitter, ziarele online, pentru a vedea impactul acestora asupra sănătății publice. Analiza a arătat că:

* 24% din totalul materialelor publicate au fost legate de decese şi transmiterea coronavirusului

* 21% erau despre măsurile de prevenție, 19% au făcut referire la tratament sau „leacuri”

* 15% se vorbea despre din cauza bolii şi originile virusului. Din total, 82% s-au dovedit neadevărate.

Consumul de usturoi, menținerea gâtului umed, evitarea mâncarii picante, pulverizarea clorului și importanța vitaminelor C și D au circulat ca exemple de metode care ajută la prevenirea bolii. Mai mult, pe lângă alimente și vitamine pentru a spori imunitatea, unele zvonuri s-au concentrat asupra așa-numitelor tratamente miraculoase, cum ar fi amestecarea soluției de clorit de sodiu cu acid citric, folosirea înălbitorului și a alcoolului recomandate pentru imunitate. În vogă au fost și metodele pentru autodiagnosticarea coronavirusului: păstrarea respirației mai mult de 10 secunde.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL