Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Statul, dat în judecată pentru scumpirea gazelor

Tuesday, 19 August 2014, 11:13 Sursă: REALITATEA.NET

„În septembrie vom demara o acţiune colectivă. Guvernul a decis în 2012 liberalizarea preţurilor la producţia internă de gaze, dar aceasta nu este altceva decât o creştere de preţ reglementat. Autorităţile au început liberalizarea fără să existe o piaţă a gazelor, aşa cum avem în cazul electricităţii, iar primele tranzacţii s-au făcut abia lunile trecute şi doar în cantităţi mici. Concomitent, liberalizarea a început fără să existe o obligaţie a producătorilor şi furnizorilor de gaze de a tranzacţiona transparent şi nediscriminatoriu pe vreo bursă de gaze", a afirmat Cristina Toderaş, preşedintele ARCU.

Toderaş, expert care a lucrat anterior chiar în cadrul ANRE, acuză că nivelurile stabilite în anul 2012 pentru liberalizarea gazelor au fost alese în mod arbitrar, fiind, de fapt, o aliniere la preţurile de import, care erau oricum mai mari decât media europeană.

Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut României liberalizarea preţurilor la gaze încă din timpul Guvernului Boc, însă autorităţile române au fost acelea care au ales modul în care se face această dereglementare.

Dacă în cazul electricităţii, liberalizarea înseamnă creşterea etapizată, până la nivelul de 100%, a ponderii energiei electrice achiziţionate de pe bursă, în cazul gazelor sunt prevăzute doar creşteri de preţ. Mai multe...


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL