Coronavirus - România: 205793 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Starea pacienţilor răniţi în Colectiv: basistul trupei Goodbye to Gravity, transferat în Franţa

Monday, 09 November 2015, 10:17 Sursă: REALITATEA.NET

Purtătorul de cuvânt al Spitalul Floreasca, dr. Bogdan Opriţa, a spus că aeronava cu care este transportat Alexandru Pascu a plecat, miercuri după-amiază, spre Franţa, scrie Mediafax.ro.

UPDATE 16. La ora actuală, 74 de tineri răniţi în incendiul produs în clubul Colectiv sunt în continuare internaţi în spitalele din Bucureşti. În timp ce unii dintre ei sunt în stare critică, iar medicii sunt rezervaţi cu privire la şansele lor de supravieţuire, alţii vor fi externaţi în această săptămână, după ce starea lor s-a îmbunătăţit.

UPDATE 12:00. Un pacient rănit în Clubul Colectiv va fi transferat în cursul zilei de astăzi în Franţa, cu un elicopter SMURD, a anunţat Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt Spitalul Floreasca.

Pacientul este stabil şi este unul dintre răniţii care se află în stare gravă, nu critică.

Medicul a mai afirmat că şase pacienţi sunt în stare gravă, dintre care doi într-o stare extrem de gravă. "Urmăm măsurile corespunzătoare etapei actuale, sunt duşi zilnic în sala de operaţie", a afirmat acesta.

UDATE 10:00. La Spitalul de Arşi, şase pacienţi sunt în continuare în stare foarte gravă. "Un pacient este în stare foarte critică, luptăm pentru el în fiecare zi. Nu poate fi, în niciun caz, transferat în străinătate", au afirmat reprezentanţii spitalului, explicând că pacientul are arsuri de gradul 2 şi 3 pe 50% din suprafaţa corpului şi arsuri de căi aeriene superioare.

Cinci pacienţi se află la terapie intensivă şi sunt stabili, având arsuri de 35-40% din suprafaţa corpului.

"Toţi au fost în stare de la început, au fost operaţia şi vor fi operaţi în continuare", a afirmat medicul Andrei Carantino. Conform acestuia, doi pacienţi au refuzat transferul în străinătate şi alţi doi au fost externaţi.

Legat de pacienţii transferaţi în afara ţării, medicul a afirmat că starea lor este staţionară.

UPDATE. Datele pentru fiecare unitate sanitară:

- Spitalul de Arsi are internati—14 de pacienți internați

- Spitalul Bagdasar Arseni — 15 de internați

- Spitalul Grigore Alexandrescu—6 pacienți internați

- Spitalul Sfântul Ioan — 5 pacienți internați.

- Spitalul Elias — 7 pacienți internați

- Spitalul Militar Central — 7 pacienți internați

- Spitalul Sfântul Pantelimon—2 pacienți internați

- Spitalul de Urgență din București — 6 pacienți internați

- Spitalul Universitar—8 pacienți internați

- Spitalul Dimitrie Gerota—3 pacienți internați

- Spitalul Agrippa Ionescu — 2 pacienți internați

Un număr de 35 de persoane au fost transferate în unități sanitare, după cum urmează:

Austria - 2 persoane în stare stabilă

Belgia - 8 persoane în stare stabile

Olanda- 8 persoane, din care 2 decese si 6 persoane în stare stabile

Germania - 2 persoane care au plecat pe cont propriu şi sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află

Marea Britanie - 9 persoane, din care 2 deces și alte 7 persoane în proces de evaluare medical

Norvegia -1 persoană stabile

Israel - 3 persoane, din care 1 deces, o persoană în stare stabilă şi o persoană în stare instabilă

Elveția - 1 pacient decedat înainte de a se finaliza transferul

22 dintre pacienţii internaţi în spitalele din Capitală sunt în stare critică şi gravă. Unii, intubaţi şi ventilaţi mecanic.

"Au rămas aici bolnavi extrem de gravi. Toţi au probleme pulmonare extrem de grave în urma leziunilor toxice şi arsurilor de căi aeriene superioare. Sigur că sunt şi leziunile, arsurile efective dar unii dintre ei prezintă o a treia componentă, o componentă traumatică pentru că au fost loviţi, au fracturi de stern. Se zbat între viaţă şi moarte", a afirmat Ioana Grinţescu, şef clinica de ATI din cadrul Spitalului Floreasca.

Chiar şi cei mai puţin răniţi sunt încă în stare de şoc şi sunt consiliaţi psihologic.

"Sunt amintiri intruzive, sunt coşmaruri, sunt imagini, gradele de severitate sunt extrem de diverse", a explicat Gabriel Diaconu, coordonator grupul de intervenţie Ministerul Sănătăţii.

UPDATE. Şase dintre tinerii răniţi în incendiul din Colectiv sunt în stare foarte gravă la Spitalul Floreasca, având probleme pulmonare, arsuri, dar şi traume în urma lovirilor, iar dintre ei unii ar putea fi transferaţi în străinătate, însă în zilele următoare, a declarat medicul Ioana Grintescu, citat de Mediafax.

Şefa Secţiei de anestezie terapie intensivă (ATI) din Spitalul Floreasca, Ioana Grintescu, a declarat, marţi, că sunt şase pacienţi în stare foarte gravă, toţi având probleme pulmonare foarte grave, în urma leziunilor toracice şi a arsurilor de căi aeriene superioare. De asemnea, aceştia au arsuri pe suprafaţa corupului, iar unii prezintă şi traume, în urma unor loviri, ca de exemplu fracturi de stern.

Întrebată dacă aceşti pacienţi pot fi transferaţi la spitale din străinătate, Grintescu a răspuns că unii ar putea fi transferaţi în zilele următoare, pentru că deocamdată transportul lor ar reprezenta un risc.

"În momentul acesta s-a făcut o evaluare extrem de exactă şi cred că unii dintre ei vor putea fi transferaţi în zilele care urmează, pentru că acum, în acest moment, sunt foarte grav. Au rămas cei mai gravi, care au problemele pulmonare, instabilitatea respiratorie, verntilatorie, cei care nu îşi fac schimburile gazoase bine şi este un risc pentru oricine să îi transporte", a spus şefa Secţiei ATI.

UPDATE. Managerului Spitalului de Arşi a afirmat că din cei patru pacienţi aflaţi la terapie intensivă, doi au o evoluţie favorabilă. "Sperăm că vor merge bine", a spus acesta.

Legat de celelalte 11 persoane internate, managerului spitalului a afirmat că sunt pe secţie, stabili.

"Dintre pacienţii în stare critică, o pacientă va pleca mâine în Germania, dacă toate lucrurile se păstrează bine şi dacă rămâne stabilă pentru transport", a mai spus managerului Spitalului de Arşi, adăugând că aceasta pleacă în străinătate la solicitarea familiei. 

UPDATE. Ministerul Sănătății a anunţat că, până în data 10 noiembrie, în unitățile sanitare din România au rămas internate un număr de 74 de persoane, din care 24 în stare critică și gravă.

UPDATE. Din cele 74 de persoane rănite în incendiul din Clubul Colectiv şi internate în spitalele din România, 14 se află în stare critică, 7 în stare gravă, iar 50 de pacienţi sunt stabili.

Pacienţii răniţi din spitalele bucureştene:

- Spitalul Bagdasar Arseni - 13 (2 în stare critică)

- Spitalul de Arşi - 15 ( 2 în stare critică)

- Spitalul Floreasca - 6 în stare critică

- Spitalul Universitar - 8 (4 la ATI)

În clinicile din străinătate se află 28 de persoane rănite (Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Belgia, Austria, Israel şi Germania)

UPDATE. Opt pacienți internați la Spitalul Universitar au leziuni ale membrelor și au inceput un porogram de kinetoterapie. Aceștia vor fi externați în viitorul apropiat. 

UPDATE. Şase persoane în strare gravă, la Spitalul Floreasca

Şase persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv sunt în continuare internate în Spitalul Floreasca, toate fiind în stare foarte gravă, la Terapie Intensivă, a declarat, luni, medicul Raluca Moldoveanu.

"În total, au rămas internaţi la noi, pe secţia de Terapie Intensivă, şase pacienţi în stare foarte gravă", a spus dr. Raluca Moldoveanu.

Reprezentantul Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală a precizat că deocamdată nu se ştie dacă dintre cei şase răniţi va mai fi transferat cineva în străinătate.

Printre cei zece pacienţi transferaţi duminică la spitale din Marea Britanie este şi Cristian Daniel Mitroi, care după incendiul din Clubul Colectiv a fost internat la Spitalul Floreasca. Tot de la Spitalul Floreasca a fost transferat, duminică, într-un spital din Israel, Cătălin Mircea Ilniţchi.

Spitalul Elias: Șapte răniți de la Colectiv mai sunt internați, doi în stare gravă

Șapte răniți în incendiul din clubul Colectiv mai sunt internați în Spitalul Elias, dintre care trei pe Secția de chirurgie plastică și patru la Terapie Intensivă, doi în stare gravă.

"La spitalul nostru mai sunt internați 7 pacienți. Dintre aceștia, trei sunt în Secția de Chirurgie Plastică, au evoluție favorabilă și doar unul dintre ei va necesita intervenție chirurgicală de grefare. În Secția de Terapie Intensivă se mai află 4 pacienți, dintre care doi în stare gravă, traheostomizați și ventilați mecanic. Unul dintre aceștia era selecționat pentru a fi transferat într-un spital în Norvegia, însă, în cursul zilei de ieri, performanțele sale respiratorii s-au deteriorat semnificativ. Din acest motiv, pentru siguranța pacientului, împreună cu echipa medicală de transport, s-a hotărât renunțarea la deplasare, urmând ca reevaluările ulterioare să stabilească dacă va putea suporta la un moment dat transportul", precizează sursa citată.

Potrivit reprezentanților unității medicale, prognosticul rămâne rezervat pentru bolnavii din Terapie Intensivă.

În ceea ce privește pacienții fără probleme respiratorii aceștia evoluează favorabil și unul dintre ei va fi supus luni intervenției chirurgicale.

UPDATE. Starea pacienţilor internaţi la Spitalul SRI este favorabilă

Cei doi pacienți români de la Spitalul SRI-ului, cu vârstele de 30, respectiv 44 de ani, au o stare generală bună și sunt stabili hemodinamic și respirator. Evoluția în cazul celor doi este favorabilă. Astăzi au fost transferați de la terapie intensivă în secția de chirurgie plastică și reparatorie.

83 de persoane rănite mai sunt internate

În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, şase în stare gravă şi 61 sunt stabilizaţi.

Toţi cei şapte pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv care mai sunt internaţi la Spitalul Militar sunt în secţia de Chirurgie Plastică, în stare bună, staţionară şi se pot alimenta, a declarat, luni, managerul unităţii sanitare, colonel medic Florentina Radu-Ioniţă.

"Avem şapte pacienţi care sunt toţi pe secţia de Chirurgie Plastică, sunt staţionari, au fost grefaţi, pansaţi, continuă pansamentele. Toţi pacienţii care sunt pe Chirurgie Plastică se pot alimenta cu aliment specifice, au o stare generală bună. Asta este partea bună a lucrurilor", a spus directorul general al Spitalului Militar Central.

Dintre cei 83 de răniţi, la Spitalul de Arşi sunt 17 pacienţi, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" - 16, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" - 6, la Spitalul "Sfântul Ioan" - 6, la Spitalul Elias - 8, la Spitalul Militar Central - 7, la Spitalul "Sfântul Pantelimon" - 2, la Spitalul Floreasca - 6, la Spitalul Universitar de Urgenţă - 10, la Spitalul Gerota - 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simţea bine), la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu" - 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineaţă.

În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 45 de persoane şi alte aproximativ 150 au fost rănite şi internate în spitale din Capitală, conform Mediafax.

Dintre pacienţii internaţi în spitale din Capitală, 35 au fost transportaţi spre unităţi sanitare din străinătate, însă trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Alţi doi răniţi au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL