Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Detalii incredibile din traseul șpăgii. Caracatița lua 70% din bani. Fiul lui Oprescu, intermediar

Sunday, 06 September 2015, 10:52 Sursă: REALITATEA.NET

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prin în flagrant de DNA când lua 25.000 de euro mită, care ar fi fost doar o tranșă din suma de 60.000 euro.

Sorin Oprescu a fost reţinut şi va fi propus pentru arestare preventivă. Şi alte persoane sunt vizate în dosar, printre care şi Mircea Oprescu, fiul primarului, potrivit Stiripesurse.ro.

Potrivit unor surse citate pe blogul personal de Dan Cristian Turturică, redactorul-şef al cotidianului România Liberă, Mircea Oprescu, fiul edilului se întâlnea cu mituitorii în străinătate, acolo unde încasa și banii.

"În rețeaua lui Oprescu era băgat și fiul acestuia, Mircea. Rolul lui era, potrivit unor surse, de a colecta șpăgile. Se pare, însă, că el avea o metodă mult mai prudentă: se întâlnea cu mituitorii în străinătate, acolo unde încasa și banii", scrie jurnalistul RL.

Incredibil! 70% din profitul firmelor ajungeau la funcționarii din Primărie, 10% în buzunarele lui Oprescu

Potrivit DNA, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.

Cozmin Guşă: „Arestarea lui Sorin Oprescu este încă o lovitură pentru Victor Ponta”

Ponderea șpăgii este de-a dreptul șocantă: executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL