Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Situaţie alarmantă: O boală specifică Evului Mediu face ravagii în judeţul Cluj

Friday, 11 August 2017, 12:07 Sursă: REALITATEA.NET

"Avem peste 300 de cazuri de scabie, care este eradicată la nivel de UE, e un focar de infecţie, nu este apă, canalizare, oamenii îşi fac nevoile în boscheţi. Îi tratăm pe oameni de scabie, dar nu s-a dat unguent pe bază de sulf, Primăria Dej nu a dat banii, 2.000 de lei pentru această acţiune, toată lumea ne promite, primarul ne ignoră, suntem minţiţi una într-una. Am făcut sezizare la DSP Cluj', a declarat Calistenius Trancă, citat de Agerpres.

Viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean, a spus, în aceeaşi şedinţă, că problema nu poate fi rezolvată cu banii alocaţi de Primărie şi că e nevoie de un proiect cu finanţare europeană, care va fi semnat în zilele următoare, proiect prin care să fie sprijinite grupurile vulnerabile.

'S-a luat legătura cu conducerea Primăriei Dej, cu medicii de familie şi cu Spitalul Municipal Dej, dar tratamentul scabiei care este asigurat trebuie însoţit de igienă individuală, de spălare, de aplicare a unguentului, de spălare din nou, apoi trebuie luată lenjeria de corp a tuturor membrilor familiei, trebuie făcută o dezinsecţie, altfel degeaba tratăm o persoană. Dar cei din comunitatea de romi din Dej nu au sursă de apă. S-a încercat asigurarea într-un internat de şcoală a acţiunii de spălare a membrilor comunităţii şi a hainelor, care au condiţii precare. Nimeni nu le închide uşa în nas', a declarat, la rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu-Goia.

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, le-a cerut celor responsabili de situaţie să o trateze ca prioritate zero. 'Voi insista să se rezolve această situaţie cât mai repede posibil', a subliniat prefectul.

Ce este scabia

Scabia (râia) este o boală de piele frecventă, care se manifestă prin prurit (mâncărime) şi este cauzată de un parazit numit Sarcoptes scabiei. Aceasta poate afecta persoanele de orice vârstă, dar se întâlneşte mai frecvent la tineri. Boala se întâlneşte mai des la persoanele din colectivităţi şi din familiile defavorizate.

Paraziţii care cauzează această afecţiune se transmit, de obicei, prin contactul prelungit cu pielea persoanelor care au deja scabie şi doar foarte rar prin intermediul obiectelor, cum ar fi hainele sau aşternutul. Murdăria nu este implicată în transmiterea scabiei, iar animalele nu contribuie la răspândirea acestei boli.

Aceşti paraziţi (acarieni) se localizează mai ales la nivelul pielii de pe feţele laterale ale degetelor, pe mâini şi în jurul încheieturii gleznelor şi picioarelor. Chiar sub suprafaţa pielii, femelele adulte de Sarcoptes scabiei sapă galerii pentru a depune ouăle.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL