Coronavirus - România: 18791 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Transferul contribuţiilor, pe masa Avocatului Poporului. Ciorbea: Vom continua analiza

Wednesday, 15 November 2017, 12:30 Sursă: REALITATEA.NET

Victor Ciorbea a afirmat că BNS a prezentat un memoriu privind mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat.

"Am discutat cu reprezentanţii sindicatelor, au menţionat în discuţii şi alte motive de neconstituţionale şi au convenit să trimită un memoriu suplimentar cu documente anexate. Vom continua analiza şi sper că într-un timp relativ scurt să avem un răspuns dacă există motive de neconstituţionalitate", a precizat Victor Ciorbea.

Victor Ciorbea a mai spus că analiza trebuie să fie foarte serioasă întrucât este un domeniu care interesează multă lume. "Decizia trebuie să fie temeinică şi constituţională", a precizat acesta.

Întrebat dacă sesizarea CCR se va putea face înainte de 1 ianuarie, Avocatul Poporului a spus că "aproapte sigur dacă vom face sesizarea o vom face înainte de 1 ianuarie".

Reprezentanţii BNS au afirmat după discuţiile cu Avocatul Poporului că România ar trebuie să retragă din Constituţie faptul că este un stat social şi că este un gest fără precedent, sistemul este finanţat doar de salariaţi. "Domnul Ciorbea a încercat sa înţeleagă argumentele nostre", au afirmat aceştia.

Dumitru Costin, lider BNS, a afirmat că aşa cum Federaţia s-a angajat astăzi a fost sesizat Avocatul Poporului pe baza unui document consistent în ceea ce priveşte încălcări ale Constituţiei României.
"Am insistat pe nevoia de a transmite sesizarea cât mai rapid către Curtea Constituţională", a precizat acesta.

Dumitru Costin a mai spus că nu poate vorbi despre grevă generală, însă protestele vor continua, urmând să se stabilească calendarul protestelor şi pentru Bucureşti, după ce astăzi s-au organizat manifestaţii în Cluj, iar mâine vor avea loc proteste în Alba Iulia.

"Miercuri, 15.11.2017, ora 13:00, confederațiile sindicale din România vor sesiza Avocatul Poporului în legătură cu actul normativ adoptat de Guvern privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat", a anunţat BNS, miercuri dimineaţă.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, care prevede, printre altele trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, a fost publicată în Monitorul oficial la finele săptămânii trecute.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL