Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Schimbare pe harta lumii. Una dintre cele mai bogate ţări din Europa pierde teritoriu

Monday, 21 April 2014, 09:49 Sursă: REALITATEA.NET

Luna trecuta, guvernul principatului anunta modificarea hartii oficiale, ca urmare a implementarii acesteia intr-un sistem topografic avansat, realizat prin satelit. Rezultatul? Cateva regiuni ale tarii au disparut - aproape 1.000 de metri patrati, scrie Incont.ro.

Iar locuitorii zonei respective se intreaba cui anume apartin acum. "Toata lumea discuta despre asta", spune Rainer Vollkommer, director al Muzeului National din Vaduz, capitala Liechtenstein-ului. Teritoriul pierdut este vizibil doar pe cea mai avansata harta tehnologica.

Astfel de actiuni nu sunt insa izolate in Europa. „Peste tot pe continent, in ultimii 10-15 ani, agentiile care se ocupa de cartografiere au inceput sa-si schimbe sistemul de coordonate", sustine Adrian Wiget, seful Biroului suedez de Topografiere Geodesy.

In Liechtenstein, monarhie constitutionala, traiesc doar 37.000 de locuitori. Este considerata a patra cea mai mica tara din Europa, dupa Vatican, Monaco si San Marino, si dateaza din 1719.

Liechtenstein este membra a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), nu si a Uniunii Europene, pentru care nu a aratat interes de aderare. Totodata, Liechtenstein este una dintre tarile cu traditie in domeniul secretului bancar. In septembrie 2009, conducerea principatului anunta incheierea unui acord cu autoritatile germane privind schimbul de informatii financiare secrete din sectorul bancar, pentru a evita evaziunea fiscala. Cu toate astea, tara a fost adesea vazuta ca un paradis fiscal.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL