Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scenariul alegerilor ANTICIPATE. Care este calendarul, PAS cu PAS

Tuesday, 07 January 2020, 20:06 Sursă: Realitatea PLUS

 

Alegerile anticipate nu pot fi organizate în mai puțin de 120 de zile de când Guvernul nu mai este în funcție. Pentru ca anticipatele să aibă loc cu localele, Guvernul Orban ar trebui să plece până pe 14 februarie

Procedura alegerilor anticipate poate fi declanșată doar din momentul în care Guvernul Orban nu mai este în funcție. Se poate întâmpla prin demisie sau moțiune de cenzură. Potrivit unor surse, Ludovic Orban respinge varianta demisiei.

În același timp, PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului liberal. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus exact când va depune moțiunea, după Valentine\"s Day. 

„Sesiunea începe însă abia pe 3 februarie și se încheie la finalul lunii iunie. Sunt șanse aproape nule ca PSD să depună o moțiune de cenzură înainte de 14 februarie. Acesta este termenul limită până la care Guvernul Orban mai poate rămâne la Palatul Victoria pentru ca anticipatele să poată să aibă loc simultan cu alegerile locale. Din acel moment, urmează o procedură complicată, care necesită timp”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Despre procedura declanșării anticipatelor, Ludovic Orban declara în urmă cu o zi că „din momentul în care nu mai există Guvern, deci guvernul actual, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură, nu mai este în funcție, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premieri. (...) Dupa aceasta perioada urmeaza perioada efectiva, dupa dizolvarea parlamentului, trebuie convocate alegerile. Aici sunt alte termene prevazute in legislatia electorala. Este perioada acordata pentru depunerea listelor, pentru campania electorala, deci inca 60 de zile”.

În total, cel puțin 120 de zile pentru alegerile anticipate să poată să fie organizate simultan cu alegerile locale. Alegerile pentru primari pot fi organizate între 4 mai și 14 iunie. Cele patru luni necesare ar trebui să curgă de la jumătatea lunii februarie, atunci când actualul Guvern ar trebui să nu se mai afle la Palatul Victoria. 

Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a fost instalat în funcție pe 4 noiembrie 2019 după căderea Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă prin votarea moțiunii de cenzură pe 10 octombrie 2019. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL