Scenariul alegerilor ANTICIPATE. Care este calendarul, PAS cu PAS

Tuesday, 07 January 2020, 20:06 Sursă: Realitatea PLUS

Autor: Realitatea.NET

Alegerile anticipate ar putea fi organizate în patru luni, adică odată cu localele, în două cazuri: dacă Guvernul liberal își dă demisia sau dacă este dat jos prin moțiune de cenzură. Guvernul Orban ar trebui să plece de la Palatul Victoria cel târziu la jumătatea lunii februarie. Asta dacă liberalii vor cu adevărat să organizeze alegeri parlamentare anticipate, odată cu cele locale. Cea mai sigură cale ar fi demisia premierului, demers pe care Ludovic Orban nu vrea să-l facă, informează Realitatea PLUS. 

 

Alegerile anticipate nu pot fi organizate în mai puțin de 120 de zile de când Guvernul nu mai este în funcție. Pentru ca anticipatele să aibă loc cu localele, Guvernul Orban ar trebui să plece până pe 14 februarie

Procedura alegerilor anticipate poate fi declanșată doar din momentul în care Guvernul Orban nu mai este în funcție. Se poate întâmpla prin demisie sau moțiune de cenzură. Potrivit unor surse, Ludovic Orban respinge varianta demisiei.

În același timp, PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului liberal. Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus exact când va depune moțiunea, după Valentine\"s Day. 

„Sesiunea începe însă abia pe 3 februarie și se încheie la finalul lunii iunie. Sunt șanse aproape nule ca PSD să depună o moțiune de cenzură înainte de 14 februarie. Acesta este termenul limită până la care Guvernul Orban mai poate rămâne la Palatul Victoria pentru ca anticipatele să poată să aibă loc simultan cu alegerile locale. Din acel moment, urmează o procedură complicată, care necesită timp”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Despre procedura declanșării anticipatelor, Ludovic Orban declara în urmă cu o zi că „din momentul în care nu mai există Guvern, deci guvernul actual, fie prin demisie, fie prin moțiune de cenzură, nu mai este în funcție, Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premieri. (...) Dupa aceasta perioada urmeaza perioada efectiva, dupa dizolvarea parlamentului, trebuie convocate alegerile. Aici sunt alte termene prevazute in legislatia electorala. Este perioada acordata pentru depunerea listelor, pentru campania electorala, deci inca 60 de zile”.

În total, cel puțin 120 de zile pentru alegerile anticipate să poată să fie organizate simultan cu alegerile locale. Alegerile pentru primari pot fi organizate între 4 mai și 14 iunie. Cele patru luni necesare ar trebui să curgă de la jumătatea lunii februarie, atunci când actualul Guvern ar trebui să nu se mai afle la Palatul Victoria. 

Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a fost instalat în funcție pe 4 noiembrie 2019 după căderea Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă prin votarea moțiunii de cenzură pe 10 octombrie 2019. 

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-07 20:36:09
Iulia mihai

Cine v-o mai vota! Să vină Partidul Extraterestrilor . Numai în ei voi mai avea încredere. Toți sunteți înfometați, aveți famelii, aveți amante, aveți orgolii si gargauni. Adio clasă politică din România. Ești VAX . Exilati-mă .

2020-01-07 21:00:54
Iulian

Am să votez la parlamentare la fel cum a votat pnl și usr-plus legea alocațiilor

2020-01-07 21:28:02
Zegrean A.

Sunt un pensionar cu o pensie de sub 170 €\ lună și nu am voie să mai lucrez la stat in timp ce un judecător de la CCR cu pensie specială are acest drept.

2020-01-07 22:07:10
Iulian

PSD își freacă mâinile in 2 luni PNL va ajunge de unde au plecat sau mai rau.

Alte articole din: POLITICĂ