Coronavirus - România: 54009 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scandal politic în Slovenia, din cauza COVID. Guvernul de dreapta, anchetat pentru trucarea achizițiilor de echipamente de protecție

Wednesday, 01 July 2020, 17:48 Sursă: realitatea.net

 

Ministrul Economiei din Slovenia a fost reținut si ulterior eliberat, iar cel de Interne a demisionat în urma unei anchete privind presupuse nereguli în achiziţionarea de echipamente în contextul pandemiei de coronavirus.

Si şeful poliţiei slovene a demisionat, în semn de protest față de ancheta condusă  de forţele speciale de poliţie. Mai multe locuinţe au fost percheziţionate.

Ministrul de Interne Ales Hojs a declarat, după ce și-a anunțat demisia din funcție, că investigaţia ar fi una motivată politic, menita sa discrediteze guvernul de coaliţie de centru-dreapta.

Presa slovenă a scris despre numeroase nereguli în achiziţionarea de echipamente de protecţie şi aparate de respirat artificiale, la scurt timp după ce un nou guvern de centru-dreapta a venit la putere în martie.

Presa l-a acuzat pe ministrul economiei Zdravko Pocivalsek de favorizarea companiilor care nu oferă echipamente adecvate.

De la venirea la putere, prim-ministrul Janez Jansa a implementat măsuri stricte de izolare pentru a opri pandemia şi a lansat achiziţia de echipamente de protecţie şi de aparate de respirat artificiale, declarând că predecesorul său nu a reuşit să pregătească Slovenia pentru pandemie.

Şeful guvernului a criticat „standardele duble şi abordarea selectivă” a forţelor speciale, considerând că acestea nu au investigat alte cazuri.

În ultimele două luni, în fiecare vineri, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de scandalul echipamentelor de protecţie, dar şi fata de atacurile unor membri ai guvernului la adresa presei critice şi a jurnaliştilor.

Slovenia a proclamat sfârşitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul său pe 15 mai şi şi-a redeschis frontierele pentru cetățenii Uniunii Europene, chiar dacă unele măsuri preventive au rămas în vigoare.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL