Sărbătoare pentru creştin-ortodocşi: mari sfinţi sunt pomeniţi. Milioane de români le poartă numele

Friday, 08 January 2016, 07:38, Sursă: REALITATEA.NET

Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru, având un frate care a intrat în monahism, viețuind în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului.

Adaugă părerea ta

Ortodoxe
Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul și Domnica

Greco-catolice
Cuv. Gheorghe Hozevitul; Cuv. Domnica

Romano-catolice
Sf. Severin, abate

Sfântul Cuvios Gheorghe Hozevitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 ianuarie.

A trăit la sfârșitul secolului al VI-lea și începutul secolului al VII-lea. Numele de Hozevitul provine după acela al chinoviei sale, Mănăstirea Hozeva.

Mănăstire ortodoxă foarte veche, Mănăstirea Sfântului Gheorghe Hozevitul, care este așezată pe panta abruptă a malului vestic al văii pustiului Hozeva, pe drumul ce leagă Ierusalimul de Ierihon, a fost ridicată aici în secolul cinci. Potrivit tradiției așezământul a fost ridicat pe locul unde a stat ascuns Sfântul Proroc Ilie vreme de trei ani și șase luni și unde a fost hrănit de corbi (III Reg. 17, 5-6).

La sfârșitul secolului al șaselea și începutul celui de-al șaptelea, sub egumenia Sfântului Gheorghe Hozevitul, mănăstirea a ajuns la cea mai mare înflorire.

Sfântul Gheorghe s-a născut în insula Cipru, având un frate care a intrat în monahism, viețuind în Mănăstirea Koloman, din apropierea Iordanului. Sfântul Gheorghe, rămânând orfan, a ajuns la o mănăstire din Creta, de aici s-a îndreptat la Locurile Sfinte, și în cele din urmă la fratele său, la Mănăstirea Koloman. Însă, starețul de aici nu l-a primit în obștea mănăstirii, dar l-a încredințat starețului Mănăstirii Hozeva unde s-a nevoit în rugăciune și ascultare.

Mănăstirea Hozeva, care acum îi poartă numele Sfântului Gheorghe, adăpostește moaștele sale și pe cele ale Sfântului Ioan Iacob de la Neamț — Hozevitul, scrie agerpres.ro.

Tot astăzi este pomenită Sfânta Cuvioasă Domnica. Sfânta Domnica s-a născut în Cartagina, Africa, în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), din părinți bogați, greci de neam, dar păgâni. Și-a părăsit casa părintească, a venit la Constantinopol unde a fost botezată de către patriarhul Nectarie. A intrat în monahism și a fost diaconiță la biserica patriarhiei. A ridicat o mănăstire lângă Constantinopol și a trecut la Domnul în timpul împăratului Zenon (474-491) la o vârsta înaintată.