Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Salariul mediu a scăzut cu 36 de lei în august. Cine a pierdut cel mai mult la leafă

Wednesday, 07 October 2015, 10:36 Sursă: REALITATEA.NET

Cele mai mari reduceri de salarii faţă de iulie s-au înregistrat în domeniul producţiei auto (cu 12,6%) şi în fabricarea produselor farmaceutice - scădere de 11,8%.

Totodată, au scăzut cu 6-9% salariile nete din fabricarea produselor textile, alte activităţi extractive, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, alte activităţi industriale, captarea, tratarea şi distribuţia apei.

Salariile nete au scăzut în august în majoritatea activităţilor din sectorul economic, pe fondul acordării în iulie de premii ocazionale, sume din profitul net şi alte fonduri.

Scăderi cuprinse între 4,5% şi 5,5% au fost consemnate în fabricarea echipamentelor electrice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), colectarea şi epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Scăderea a fost determinată şi de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă şi alte drepturi salariale) ori de angajarea de salariaţi cu câştiguri salariale mici, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,7%.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL