Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Rusia, deranjată de trupele NATO din România. Ambasadorul rus: "Dacă tot invitați trupe străine..."

Friday, 18 November 2016, 10:52 Sursă: REALITATEA.NET

Ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin, este de părere că reconcilierea "istorică" dintre România și Rusia se poate face după modelul european al relațiilor dintre Franța și Germania, țări care au fost în război sute de ani.

"Rusia și România. Suntem aici, în București: de la la nivelul cel mai înalt e doar retorică ostilă, dar vorbim despre reconciliere. Reconcilierea înseamnă efort... Este nevoie de un consens social larg. Poate depunem acest efort. Dar dacă doar invitați trupe străine pe teritoriul dumneavoastră (...) Dar când trupele rusești au fost mutate pe teritoriul nostru național, ne acuzați de Dumnezeu mai știe ce, de acțiuni ale Rusiei care afectează echilibrul regional fragil de securitate", a spus Valeri Kuzmin în interviul care poate fi vizionat integral la Realitatea TV, sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18,30.

Ambasadorul Moscovei la Bucureşti spune că Rusia nu a avut doar influențe nefaste asupra României, cum se spune într-o retorică anti-rusă agresivă. Rusia a luptat în numeroase războaie ca să elibereze Balcanii, inclusiv viitorul regat român, spune Kuzmin, sacrificând vieți și bani, în virtutea moștenirii ortodoxe comune:

"Era sentimentul profund extins al unei națiuni, de prietenie, de solidaritate spirituală, pentru că banii pentru echiparea armatei și a voluntarilor pentru lupta împotriva dominației turce în Balcani a fost colectată în biserici", a precizat diplomatul rus.

Valeri Kuzmin afirmă că România nu este prinsă într-un cleşte al naţiunilor pro-ruse și că state ca Bulgaria, Serbia sau Ungaria nu se află sub influenţa Rusiei. România și statul rus sunt obligate să coopereze datorită vecinătății geografice și intereselor comerciale și economice:

"Avem câmpuri mai solide și mai largi pentru reconciliere sau mai bine zis pentru reluarea pragmatică pornind de la o cooperarea comună și suprapusă de interese în relație. Ele sunt legate, în principal, prin vecinătatea geografică și prin interesele comerciale și economice, fiind stabilite istoric, dictate de noile nevoi ale timpurilor noastre, cu toate aceste inovații, tehnologie etc. Aceasta este baza. Dacă vrei să mergi mai profund în istorie, răspunsul meu este că ar trebui să urmăm exemplul european, unde a existat o integrare a dezvoltării cursului istoric, de exemplu, între Franța și Germania, care au fost în război sute de ani. Și aceasta este calea de ieșire", a mai declarat diplomatul rus.

INTERVIUL INTEGRAL cu Valeri Kuzmin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în România va fi difuzat în emisiunea "Ambasador România", sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18,30 la Realitatea TV.

Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL