Diagnostic crunt pentru o tânără de 29 de ani. În România trebuie să-ți alegi boala ca să trăiești

Friday, 14 September 2018, 09:25 Sursă: REALITATEA.NET

Roxana Dinisov este o tânără de 29 de ani din București care a primit în luna mai 2018 o veste teribilă de la medici: are leucemie mieloidă acută. A urmat o perioadă de spitalizare la Colentina, cu serii de analize care au confirmat diagnosticul.

Adaugă părerea ta

Salvarea Roxanei constă în realizarea unui transplant de măduvă. Familia i-a pregătit deja un dosar pentru Institutul Fundeni, unde se caută donator întrucât ea este singură la părinți.

Însă, până la etapa transplantului, tânăra se găsește într-o situație disperată: numărul leucocitelor trebuie să atingă o anumită valoare, apoi trebuie să urmeze un tratament extrem de costisitor, cu Nexavar, timp de minim 6 luni.

Medicamentul care i-a fost prescris Roxanei și a cărui administrare este esențială înainte de transplant nu este compensat pentru ea. El este, în schimb, acordat gratuit în cazul bolnavilor de cancer renal sau hepatic.

Tătăl fetei a încercat disperat să obțină cel puțin o compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, însă în România trebuie să îți alegi de ce te îmbolnăvești dacă vrei o șansă la viață. Pare inadmisibil ca un medicament care și-a dovedit eficiența în anumite afecțiuni și care este acordat gratuit să nu fie nici măcar compensat în cazul bolnavilor de leucemie.

Deși înainte de a se îmbolnăvi Roxana avea un loc de muncă și un venit decent, fiind consultant de credite la o bancă, suma necesară pentru fiecare lună de tratament este astronomică: 15.000 de lei.

Situația familiei este disperată întrucât părinții au venituri mici, au ajutat si rudele, angajatorul Roxanei și colegii acesteia, însă tot nu e suficient. Roxana speră că donațiile o vor ajuta să înfrângă boala.

Datele de cont la care o poți ajuta și tu pe Roxana sunt RO 55 RZBR 0000 0600 2031 7896, deschis la Raiffeisen Bank, pe numele Dinisov Boris-Robert (tatal fetei).