Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Românii intră pe internet de îndată ce se trezesc: Portretul robot al românului conectat la internet

Tuesday, 13 May 2014, 11:26 Sursă: REALITATEA.NET

Conform studiului, romanii apreciaza tabletele si smartphone-urile mai mult decat polonezii sau maghiarii, vor sa fie on-line chiar si atunci cand se afla pe o insula pustie, au inceput sa urmareasca mai mult videoclipuri de pe internet decat programe TV, dar sunt inca reticenti in privinta platilor on-line.

Sa vedem cum arata numeroasele fatete ale romanilor conectați la internet:
•    numai 32% dintre romani folosesc internetul aproape in fiecare zi (in medie), cel mai scazut procent dintre cele cinci tari incluse in studiu, aproape jumatate fata de Ungaria (62%) si Slovacia (61%). Aproape jumatate dintre romani (45%) intra pe internet cel putin odata pe saptamani, potrivit datelor Eurostat
•    67% folosesc smartphone-uri sau telefoane mobile pentru a se conecta la internet, iar 32% folosesc tabletele, procente mai mari decat in celelalte cinci tari
•    par sa fie foarte deschisi fata de noutatile tehnologice, cum ar fi cautarea vocala: 60% dintre respondenti sunt deschisi la acest tip de inovații, cel mai mare procent dintre toate cele cinci tari
•    75% acceseaza paginile de socializare si 72% comunica on-line prin mesaje text, insa femeile socializeaza mai mult pe internet decat barbații
•    daca ar ajunge pe o insula pustie, jumatate dintre femei ar alege sa ia cu ele un calculator sau un smartphone conectat la internet. In cazul barbatilor, prima optiune este un cutit (36%), insa la o distanta foarte mica de dispozitivul conectat on-line (34%)
•    laptop-urile si calculatoarele personale sunt cel mai des folosite pentru cautari on-line, in timp ce smartphone-urile si tabletele se folosesc pentru accesarea retelelor de socializare
•    o treime dintre romanii aflati in mediul on-line intra pe internet de indata ce se trezesc
•    banii si internetul nu se impaca atat de bine: numai 35% dintre cei care intra on-line fac operatiuni bancare astfel (pe ultimul loc intre cele cinci tari) si suntem penultimii in ceea ce priveste cumparaturile on-line (60%)
•    sunt cei mai impatimiti autori de bloguri dintre toate tarile participante in studiu: 12% detin bloguri, in timp ce in celelalte tari procentul abia ajunge la 7%.


Socializarea isi revendica suprematia

Dupa cautarea pe internet, mediile de socializare sunt principalul motiv al accesarii internetului de catre romanii conectati: 75% dintre ei intra frecvent pe retelele de socializare. Facebook este lider incontestabil: 97% dintre romanii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook. Google+ este a doua retea ca popularitate in Romania, cu un procent de 44% din utilizatorii de retele de socializare. Verificarea paginii de Facebook, Google+, Twitter sau Instagram este cea mai raspandita activitate pe smartphone si pe tableta in cazul romanilor – 58% utilizatori pe smartphone si 45% pe tableta.

Mediul on-line intrece televiziunea

Peste trei sferturi dintre romanii conectați urmaresc videoclipuri on-line sau le descarca de pe internet. Mai mult, televizorul nu este cel mai important mijloc de divertisment video pentru aproape jumatate dintre acestia: 46% petrec mai mult timp urmarind videoclipuri in mediul on-line (sau obtinute on-line) decat programe TV. In ceea ce priveste divertismentul video, YouTube este principala sursa: mai bine de doua treimi (68%) din utilizatorii de internet urmaresc videoclipuri pe YouTube.

Dependenta de smartphone

Designul si capacitatile telefoanelor din ziua de azi le transforma in adevarate calculatoare de buzunar pe care oamenii le folosesc tot mai mult si pentru alte optiuni. Alarma, ceasul si camera sunt cele mai populare aplicatii smartphone si aproximativ 80% dintre romani le folosesc. Daca este conectat la internet, functiile informative (41%) si de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt considerate mai utile decat cele ale unui telefon obisnuit. In ceea ce priveste divertisment pe smartphone, utilizatorii romani apreciaza cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) si fotografia (47%).

Obiceiuri in mediul on-line

Romanii conectați la internet isi petrec majoritatea timpului liber on-line. Navigarea pe internet in cautare de stiri si intamplari interesante este principala activitate in timpul liber a romanilor conectati (58%). De asemenea, retelele de socializare si folosirea instrumentelor de comunicare on-line sunt printre activitatile preferate de petrecere a timpului liber (41%), imediat dupa programele TV (49%). Atracția online-ului este atat de mare incat primul obiect ales sa il ia pe o insula pustie este, in medie, un dispozitiv conectat la internet (41%), mai important decat un prieten (37%) sau un cutit (26%). Majoritatea isi incep ziua on-line: utilizatorii impatimiți intra pe internet de indata ce se trezesc (32%), un sfert dintre ei in timpul rutinei de dimineata si 5% in drum spre scoala.

Barbati versus femei

Femeile si barbatii au obiceiuri diferite privind folosirea internetului in viata de zi cu zi – femeile folosesc internetul mai des decat barbatii pentru a comunica, iar barbatii descarca aplicatii si urmaresc programe TV on-line ceva mai des decat femeile. Atunci cand isi petrec timpul liber on-line, barbatii citesc mai multe stiri si informatii decat femeile (63% fata de 53%), in timp ce femeile prefera sa socializeze si comunica on-line mai mult decat barbatii (47% fata de 36%).

Majoritatea romanilor isi cauta numele pe Google (60%). Femeile mai curioase decat barbații: 57% cauta numele partenerului pe Google, in timp ce 48% dintre barbați cauta informații despre „jumatate”. Intalnirile on-line nu reprezinta o idee buna pentru romani, deoarece 58% considera ca internetul nu este un loc potrivit pentru a incepe o relatie, desi cred ca este locul potrivit pentru a-ti face prieteni. Numai unul din cinci romani prezenti in spatiul on-line au incredere in internet in privinta relatiilor romantice, barbatii fiind mai dispusi sa stabileasca intalniri on-line decat femeile (26% fata de 18%).

Studiul a fost realizat de IIBR cu ajutorul metodei CAWI (studiu on-line) in cadrul proiectului „Internetul in viata de zi cu zi” care a inclus cinci tari: Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania. In fiecare tara, studiul a cuprins 1.000 de respondenti in varsta de cel putin 15 ani, care folosesc internetul in mod regulat (cel putin o data pe saptamana).

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL