Coronavirus - România: 500273 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Reţete pentru Postul Crăciunului. Cele mai delicioase sărmăluţe cu ciuperci

Wednesday, 22 November 2017, 23:44 Sursă: REALITATEA.NET

Reţete de post. Ingrediente:

1-2 căpăţâni de varză murată sau dulce (în funcţie de mărimea verzei, dar şi de calitatea frunzelor)

500 de grame de ciuperci proaspete

200 de ml. de orez cu bobul rotund, spălat şi zvântat

1 ţelină mică (rădăcină)

2 morcovi mari

2 cepe mari

150 de ml. de bulion de roşii

60 de ml. de ulei

1 legătură de mărar

1 legătură de cimbru

2 foi de dafin

sare şi piper

Reţete de post. Preparare:
Reţete de post. Se desprind frunzele de pe căpăţână de varză murată şi dacă varză e prea sărată, se pot desăra, clătindu-se în câteva ape reci. Se decupează cu grijă nervurile îngroşate de pe frunze (nervuri care se păstrează deoparte) şi se aleg frunzele potrivite că dimensiuni şi calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafaţă căpăţânii, mai mari, se pot obţine 2-3 sarmale.

Dacă se foloseşte varză dulce, se curată varză de frunzele ofilite de la suprafaţă. Se pune la fiert o oală mare cu apă, după ce da în clocot se sărează apă şi se opăreşte varză întreagă timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafaţă, care au devenit suple în urmă opăririi şi se scufundă varză din nou în apă clocotită, până când se desfac toate frunzele. După cum e necesar, frunzele se mai pot opări scurt, fără a fi gătite, doar atât cât să fie maleabile şi să se poată lucra uşor cu ele.

Morcovii se curată şi se rad pe răzătoarea mare (eu i-am dat la robot), ţelină şi ceapă la fel.


Reţete de post. Se încinge într-o cratiţă uleiul şi se adaugă morcovii, ţelină şi ceapă. Se amestecă de câteva ori şi se reduce focul, că să se caleaşcă încet legumele timp de 4-5 minute.

Ciupercile bine şterse de impurităţi cu un şervet de bucătărie se toacă mărunt (eu le-am dat la robot) şi se adaugă peste legume.

Se amestecă bine şi se mai căleşte amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc şi se potriveşte gustul cu sare şi piper. Se adaugă mărarul tocat şi frunzuliţele de cimbru (păstraţi 2-3 rămurele de cimbru deoparte).

Se amestecă bine legumele cu verdeaţă şi se adaugă orezul.

Reţete de post. Compoziţia se omogenizează şi se umplu sarmalele, rulandu-se în foi de varză şi îndesând capetele înăuntru.

Pentru gătitul sarmalelor este de preferat o oală cu pereţii mai groşi sau una de lut.

Se acoperă sarmalele cu restul de varză tocată, am adăugat bulionul de roşii, 2 crenguţe de cimbru şi frunzele de dafin.

Reţete de post. Se toarnă apă caldă atât cât să depăşească sarmalele, se pune capacul pe oală şi se dau sarmalele la foc mic. După preferinţă, se pot da şi la cuptor.

Sursa: retetecalamama.ro Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL