Relansarea economiei, o FATA MORGANA! Numărul firmelor noi, record negativ în ultimii 6 ani!

Monday, 16 March 2015, 11:24 Sursă: Keysfin

Dacă în statisticile oficiale pare că am depăşit criza şi că economia merge tot mai bine, în realitate business-ul se restrînge tot mai mult, iar numărul firnelor nou înfiinţate, un indicator relevant privind sentimentul investitorilor, a ajuns la minimul ultimilor 6 ani, arată un studiu realizat de compania de business information şi credit risk management KeysFin.

Adaugă părerea ta

Potrivit datelor oficiale analizate de KeysFin, numărul firmelor nou înfiinţate a fost anul trecut de 101.627, cu 19% mai puţine decât în 2013. Mai mult chiar, este cel mai scăzut număr de business-uri nou deschise în ultimii şase ani.

Statistica arată că cele mai multe afaceri noi, peste 30%, sunt în domeniul comerţului şi reparării auto-moto (26.541), proporţie similară cu cea din anii precedenţi.

De interes au fost, anul trecut, şi afacerile din sectorul activităţilor profesionale, ştiinţifice şi tehnice (11%), transport şi depozitare (7%), industriile prelucrătoare şi extractivă (6% fiecare), servicii administrative şi de suport (6%), informaţii şi comunicaţii (6%).

"Comerţul continuă să fie cel mai dinamic domeniu din economia românească. Motivele ţin de necesarul de investiţii relativ scăzut faţă de cele din sectorul producţiei, volumul important de lichiditate şi adaptabilitatea la nevoile pieţii", explică analiştii de la KeysFin.

Statistica arată că sectorul construcţiilor continuă să fie prea puţin atractiv pentru investitori, numărul afacerilor noi coborând la 7.631, cel mai scăzut nivel din ultimii 6 ani.

Un declin puternic a fost înregistrat şi de business-urile din agricultură, unde numărul firmelor nou înfiinţate a scăzut de la 13.749 în 2009 la numai 3.878 în 2014. La aproape jumătate s-a redus şi numărul afacerilor noi din industria extractivă (107 firme faţă de 180 în 2009).

A crescut, în schimb, interesul pentru afacerile din IT&C (5775 de firme noi în 2014 faţă de 5417 în 2009), transport şi depozitare (5886 în 2014 faţă de 4841 în 2009), însă chiar şi aceste domenii sunt pe minus comparativ cu ultimii 2-3 ani.

"Statistica demonstrează că, pe ansamblul economiei, sentimentul de nesiguranţă s-a amplificat în 2014, iar numărul afacerilor noi a scăzut. Motivele principale sunt legate de scăderea cererii, de blocajul financiar şi de nivelul ridicat de taxe şi impozite", au mai spus analiştii KeysFin.

Experţii spun că, din aceste motive, multe din business-uri este posibil să fi trecut în economia subterană.

 Cine sunt cei care au avut curaj să deschidă noi afaceri în România, care sunt cele mai importante zone de business din ţară şi ce măsuri şi-au luat investitorii pentru a evita domeniile cu probleme, vedeţi în continuarea analizei, pe site-ul Keysfin.