Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

REACŢIA Rompetrol după declaraţiile premierului Ponta despre semnarea memorandumului

Monday, 13 January 2014, 14:48 Sursă: REALITATEA.NET

'Ne bucură faptul că, în sfârșit, Guvernul român este dispus să își asume pașii necesari pentru aplicarea Memorandumului semnat cu Grupul Rompetrol. Sperăm că acest anunț va fi urmat la scurt timp și de măsuri concrete pentru eliminarea stării de incertitudine apărută la sfârșitul anului 2013. Din punctul nostru de vedere, am luat toate măsurile pregătitoare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în Memorandum imediat ce Guvernul finalizează procesul de adoptare', a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al grupului Rompetrol.

Premierul Victor Ponta a solicitat în urmă cu o săptămână miniștrilor Energiei, Constantin Niță, și Justiției, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de hotărâre pentru aprobarea memorandumului cu Rompetrol.

"Eu vreau să salvăm locurile de muncă de la Rompetrol, vreau să salvăm unul dintre principalii contributori la bugetul public și vreau să ne salvăm imaginea României, că ne respectăm investitorii, nu îi gonim din motive pur politice și populiste. Veniți, adoptăm în Guvern cum a zis Curtea Constituțională și mergem mai departe în acest sens", a spus Ponta.

Oficialul Rompetrol a afirmat că decizia primului-ministru de a face pașii necesari pentru aplicarea memorandumului dintre cele două părți va avea două consecințe majore.

'În primul rând, această decizie este un semnal pozitiv pentru dezvoltarea investițiilor noastre în România. Decizia luată de Cabinetul Ponta confirmă angajamentul strategic al autorităților române de a sprijini viziunea KazMunayGas și a statului Kazahstan de consolidare a rolului României de nod energetic regional prin sinergia din jurul Rompetrol. Astfel, acesta permite conducerii Grupului Rompetrol să continue și să consolideze planurile de dezvoltare în România și în regiune. În același timp, decizia permite Rompetrol să rămână unul dintre cei mai mari angajatori dar și unul din principalii contribuabili la bugetul de stat și unul dintre principalii exportatori ai țării, oferind un avantaj competitiv economiei românești', a mai spus Azamat Zhangulov.

Potrivit acestuia, în al doilea rând, Rompetrol și KazMunayGaz își vor respecta cu strictețe angajamentele asumate prin memorandum.

Imediat după aprobarea memorandumului, grupul Rompetrol va transfera 200 de milioane de dolari la bugetul de stat drept contravaloare pentru pachetul de 26,7% din acțiuni la Rompetrol Rafinare și va începe implementarea proiectelor de investiții identificate deja, în acord cu prevederile memorandumului.

'Am identificat și realizat pașii pregătitori pentru proiecte cu o valoare de aproximativ 350 de milioane de dolari, reprezentând o treime din valoarea fondului.

Cele două proiecte selectate constau în dezvoltarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia și extinderea rețelei de benzinării pe piața locală.

Aceste proiecte nu se limitează doar la dezvoltarea activităților și eficientizarea afacerilor Rompetrol în România, ci vor avea un impact pozitiv și asupra comunităților în care vor fi implementate, prin crearea a aproximativ 2000 de locuri de muncă în diverse stadii ale proiectelor, cât și asupra întregii economii prin veniturile investiționale pe care le vor genera', a continuat oficialul Rompetrol.

El a menționat că acestea sunt doar un prim pas în dezvoltarea proiectelor ce vor fi atrase prin acest memorandum. 'Astfel, vom continua să aducem plus-valoare economiei românești și cetățenilor acestei țări prin dezvoltarea viitoarelor proiecte', a completat Zhangulov.

La finele lunii noiembrie 2013, Curtea Constituțională a României a decis că legea prin care a fost aprobat memorandumul de înțelegere semnat de Rompetrol și statul român nu respectă principiile constituționale privind claritatea și previzibilitatea actelor normative.

La sfârșitul lunii decembrie, vicepreședintele grupului Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara într-o conferință de presă că Guvernul ar trebui să aprobe prin ordonanță memorandumul semnat cu Rompetrol în februarie 2013, aceasta fiind singura modalitate de a legifera acordul dintre cele două părți, după ce Curtea Constituțională a spus că Executivul trebuie să își asume responsabilitatea pentru această decizie. AGERPRES


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL