Raluca Prună, atacată dur de la Bruxelles și din țară. Ce i se reproșează ministrului Justiției

Saturday, 28 May 2016, 09:53 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

„Mi se reproșează, pe fundal politic şi electoral, că ignor transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Termenul este 1 aprilie 2018. Nu e glumă. Există vreme pentru toate, spun numai să luăm directivele pe rând, nu peste rând. Restul e campanie electorală…”, este declarația care l-a făcut pe Pașcu să îi răspundă virulent Ralucăi Prună.

„Alooo, dna ministru, prezumtia de nevinovatie dateaza de pe vremea romanilor! Este pilonul principal al dreptului! Iar dta te ascunzi in spatele faptului ca termenul de aplicare al Directivei este 1 aprilie 2018! Cu alte cuvinte, dta, ministru al justitiei intr-o tara UE, recunosti astfel ca acest principiu fundamental de drept nu este aplicabil in Romania, pana la acea data limita!? Pai tocmai pentru ca oameni ca dta si altii ca dta au uitat de el – Basescu, cand era presedinte, ne spunea, de pilda, ca romanii trebuie sa fie bucurosi ca sunt ridicati de pe strada de DNA, pentru ca au sansa sa demonstrzee ca sunt nevinovati – a fost nevoie ca UE sa ne reaminteasca de obligativitatea aplicarii acstui principiu, prin Directiva in cauza !!!”, a răspuns Ioan Mircea Pașcu, citat de Știripesurse.ro.

Prună a supărat și Baroul București

Ministrul Justiției, Raluca Prună a reușit să atragă și nemulțumirea organizațiilor profesionale din zona în care își desfășoară activitatea. 

Baroul București a reacționat la declarația ministrului potrivit căreia prin prin modificarea legii de exercitare a profesiei de avocat, aceștia vor dobândi „imunitate absolută”.

„Mâine am să merg în plen. Voi spune de ce nu cred că legea astfel cum a fost modificată este o lege bună. Și spun asta ca avocat. N-am să intru acum în detalii, dar cred că nu putem face din nicio profesie liberală, fie și din profesia liberală a avocaților o profesie care se bucură de o imunitate absolută. Este ceva nemaiîntâlnit în Uniunea Europeană, cel puțin. Pericolul lipsirii persoanei de dreptul la aparare-rezultat al manipularii ca avocatii ar dori o <>”, declara Rașuca Prună la 16 mai, citatăr de evz.ro.

„Consiliul Baroului Bucuresti critica ferm modul in care opinia publica a fost indusa in eroare, prin acreditoarea ideii ca in proiectul de lege pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat ar exista o 'imunitate' pentru avocati, in realitate proiectul de lege avand ca scop exclusiv protejarea dreptul constitutional la aparare al oricarei persoane, in justitia civila sau penala. Prin aceasta dezinformare, cu ajutorul unei retorici de 'manie proletara', se incearca, in realitate, lipsirea de continut a dreptului la aparare si privarea persoanei de orice aparare, inclusiv in fata organelor de represiune ale statului”, se arată în comunicatul Baroului  București.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri