RADET face teste pentru căldură. Autorităţile, obligate să furnizeze agent termic

Tuesday, 13 October 2015, 08:51, Sursă: REALITATEA.NET

Regia de Termoficare a Capitalei a început "testele" de căldură. După două nopţi în care în casele bucureştenilor a fost la fel de frig ca afară, RADET a decis să pornească centralele. În caloriferele bucureştenilor nu a ajuns, totuşi, apă fierbinte, ci doar uşor încălzită. De astăzi însă, conform legii, autorităţile locale vor fi obligate să dea drumul la căldură.

Adaugă părerea ta

Căldura din calorifere înseamnă însă mai mulţi bani la întreţinere. Anul trecut, în medie, facturile din octombrie au fost cu aproape 30% mai mari decât în septembrie.

Directorul General al Radet a anunţat ieri că dacă în noaptea de luni spre marţi se vor înregistra temperaturi sub 10 grade, de azi Regia va fi capabilă să furnizeze agent termic în caloriferele bucureştenilor.

Dar asta numai dacă Electrocentrale Bucureşti, compania care produce energia termică, va livra apa fierbinte către RADET. Regia de termoficare a acumulat o datorie de peste 3,6 mliarde lei către ELCEN. Pentru a-şi recupera banii, instituţia a acţionat în instanţă Regia de Termoficare, iar magistraţii au acceptat aplicarea unei popriri totale pe conturile acesteia.

Şi cum majoritatea conductelor de termoficare au o vechime de peste 50 de ani, în orice moment pot să apară avarii majore. Iar dacă RADET nu va avea acces măcar la o parte din bani, atunci e foarte posibil ca regia să nu poată interveni pentru reparaţii. Ceea ce înseamnă că apa caldă şi căldura vor fi sistate.