PSD face pași înapoi pe legea offshore. Scurtă cronologie a războiului pe gazele de la Marea Neagră

Thursday, 20 September 2018, 12:12 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Gazele de la Marea Neagră și modul în care ele vor fi exploatate de statul român au declanșat un adevărat scandal politico-economic în ultimele trei luni, cu reverberații până la Casa Albă. Propaganda PSD s-a folosit de "poziționarea curajoasă" a lui Dragnea împotriva intereselor multinaționalelor ca să explice reacția agresivă a "statului paralel" pentru debarcarea șefului social-democraților.

Într-o luare de poziție care a surprins pe toată lumea, Liviu Dragnea a schimbat de unul singur, la începutul lunii iulie 2018, legea offshore care trecuse prin Senat și fusese agreată cu petroliștii. Dragnea a scos din joben la acel moment suma de 20 de miliarde de dolari care urma să ajungă în bugetul de stat în urma modificărilor operate.

Pe 9 iulie, luând prin surprindere chiar și partenerii de coaliție din ALDE, Liviu Dragnea a prezentat singur, în fața presei, pe planșe, o variantă nouă a legii, chiar înainte de a fi avizată în comisiile de specialiate, susținând că este mai avantajoasă pentru stat decât cea care a fost promovată de Senat. După doar câteva ore, legea a fost aprobată în Camera Deputaților și apoi trimisă la promulgare.

- Ce a schimbat Dragnea peste noapte: 1) producţia de gaze care va fi tranzacţionată pe piaţa din România să fie de 50% în loc de 30% cum era prevăzut iniţial, 2) creditul fiscal să fie eliminat și 3) se introde un impozit pe venituri suplimentare.

Începând cu 10 iulie, Dragnea, împreună cu cei de la Ministerul Finanțelor, au început negocieri cu reprezentanții titularilor de acorduri pe "corectarea" formulelor de calcul al impozitelor prevăzute în legea proaspăt adoptată de Camera Deputaților.

Pe 16 iulie, deputatul ALDE, Varujan Vosganian a vorbit despre nemulțumirea partidului pe care îl reprezintă în privința colaborării cu PSD pe legea offshore. ALDE a cerut explicații de la PSD și a cerut ca Executivul să modifice de urgență legea off-shore.

Pe 21 iulie, ambasadorul american Hans Klemm a criticat modul în care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, el spunând că au fost încălcate toate principiile transparenţei şi negocierii şi că "este îndoielnic", potrivit Hotnews.ro.

Pe 22 iulie, Dragnea face un pas înapoi și anunță că "se fac discuţii acum pentru o posibilă Ordonanţă de Guvern în ceea ce priveşte legea offshore". A recunoscut chiar și faptul că legea aprobată de Camera Deputaților nu este prea clară.

Pe 24 iulie, Liviu Dragnea a reveni cu amănunte despre ordonanță, spunând că sunt necesare prevederi care să stabilească o formulă de calcul "pentru deducerile pentru impozitul pe veniturile suplimentare".

Preşedintele Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Decizia a venit după criticile dure ale ambasadorului SUA, Hans Klemm, la adresa actului normativ.

18 august Consilierul premierului Dancilă și unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov a declarat textul: cine ''ar îndrăzni'' să modifice actuala formă a Legii offshore ar trebui condamnat pentru trădare de ţară!

În data de 9 septembrie, Liviu Dragnea a declarat că s-a întâlnit cu reprezentanții OMV și Exxon Mobile icare i-au spus că vor vedea forma finală a legii offshore și apoi vor lua o decizie dacă vor continua investițiile, liderul PSD spunând că puterea nu renunță la forma actuală a legii.

"La mine a venit CEO de la OMV, cred că marți și a doua zi președintele Exxonmobile din America. Sigur subiectul a fost legea offshore. Și-au exprimat dorința de a continua investițiile în Marea Neagră, dar ținând cont de libertatea de exploatarea gazelor eu le-am spus că poziția mea de astă vară nu s-a schimbat. O parte însemnată din producția de gaze trebuie să se vândă în România pentru ca economia noastră poată beneficieze 20, 30 de ani de gaze și să avem indepedență economică de Rusia. Obiectivul nostru a fost să găsim o balanță corectă între interesele legitime ale țării noastre și ale investitorilor".

Pe 17 septembrie, secretarul american al energiei, Rick Perry, carea venit la Summitul Inițiativa celor Trei Mări de la Bucureşti a avut o discuţie cu Liviu Dragnea pe tema legii offshore. La începutul lunii august, Perry a avut o discuţie cu ambasadorul României în SUA, George Maior, pe tema exploatărilor de gaze din Marea Neagră.

19-20 septembrie. Un senator PSD Marin Gheorghe a introdus două amendamente la legea offshore, aflată în comisiile din Senat la reexaminare, care garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar cheltuielile de explorare de miliarde de euro vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, scrie e-nergia.ro.

Primul amendament depus acum chiar de PSD uşurează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi vor putea deduce cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege.

Al doilea amendament important se referă la imposibilitatea schimbării cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor. Iată cum sună amendamentul: „(1) Regimul de redevenţe şi regimul fiscal prevăzute la art.18 şi art. 19 (cele care stabilesc cuantumul impozitului suplimentar, n.r.) nu se vor modifica, indifferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titluarilor de acorduri, pe toată durata acordurilor şi a prelungitilor subsecvente, (2) Cota procentuală prevăzută la art. 20 (obligaţia de a vinde 50% din gazele extrase pe piaţa românească-n.red.) nu va creşte pe toată durata acordurilor”.

Propaganda PSD: Dragnea, debarcat de la șefia PSD din cauza legii offshore

Președintele PSD Online, Mircea Drăghici, a scris miercuri, pe Facebook, că „adevăratele motive" din spatele scrisorii prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea sunt legea offshore, referendumul, care, potrivit acestuia, înseamnă "dreptul minorităților sexuale de a avea acces la copii" și legile justiției, iar schimbarea șefului PSD va duce partidul în opoziție.

Trei lucruri nu pot fi trecute cu vederea, trei lucruri cu care vor să îngenuncheze România: 1. Gazele pe GRATIS – legea offshore; 2. Dreptul minorităților sexuale de a avea acces la copii – referendumul; 3. Pierderea puterii cătușelor – legile justiției. Acestea sunt adevăratele motive pentru care Liviu Dragnea trebuie executat! Acestea sunt obiectivele celor care atacă, partidul și România, din exterior!", a scris liderul PSD Online, Mircea Drăghici, pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului, a declarat pe data de 18 august că cine ''ar îndrăzni'' să modifice actuala formă a Legii offshore ar trebui condamnat pentru trădare de ţară.

"Oricât de mult ar ţipa ambasade europene sau alţi haştagişti prin piaţă sau pe oriunde, cine ar îndrăzni - acesta este, bineînţeles, punctul meu de vedere - să modifice actuala formă a Legii offshore, în sensul în care să reducă acele condiţii financiare care au fost aprobate în Camera Deputaţilor la propunerea lui Liviu Dragnea, cred că va trebui judecat pentru trădare de ţară. Pentru că acolo vorbim de 6 miliarde de dolari, pe care statul român îi câştigă în plus faţă de versiunea iniţială a legii şi eu nu cred că cineva va putea iniţia ca acei şase miliarde de dolari să fie mai puţini. Mai mult, oricând putem sta de vorbă", a afirmat Vâlcov.


Citeste totul despre:


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE