Coronavirus - România: 18594 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Program similar IMM Invest, de susținere a companiilor medii și mari, aflat pe circuitul de avizare al Executivului

Tuesday, 12 May 2020, 13:23 Sursă: Realitatea.net

Se au, astfel, în vedere pentru aceste companii produse de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, cu o subvenţionare parţială a dobânzii, "astfel încât să îmbunătăţim capacitatea de finanţare a acestor companii".

Potrivit ;efului Executivului, Guvernul a identificat resurse în exerciţiul financiar 2014-2020 pentru susţinerea microîntreprinderilor şi a întreprinderilor mici şi mijlocii.

"Prin creşterea flexibilităţii fondurilor vom putea mobiliza o sumă de până la un miliard de euro pe care intenţionăm să o alocăm către întreprinderile mici şi mijlocii, fie pentru capital de repornire a activităţii - acolo unde au fost întrerupte, fie pentru susţinerea investiţiilor. De asemenea, am luat decizia (...) să creştem amplitudinea susţinerii pentru microîntreprinderi şi pentru întreprinderi mici şi mijlocii, prin asigurarea unei supracontractări până la un nivel de aproape un miliard de euro, bani de asemenea destinaţi diferitelor programe de granturi pentru investiţii care sunt acordate, în special, e adevărat, pentru IMM-uri", a explicat  Orban.

El a precizat și că Guvernul intenționează să folosească instrumentul ajutorului de stat pentru investiţiile de tip greenfield "care fie sunt realizate de actori noi pe piaţa românească, fie în cadrul unor programe de dezvoltare" ale unor companii prezente deja pe piaţa autohtonă.

"De asemenea, suntem într-o dezbatere privitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru a garanta creditele comerciale. Sunt cinci ţări europene care au aplicat astfel de scheme - fie de garantare, fie de contragarantare - şi încercăm şi noi să punem la punct un astfel de mecanism", a arătat premierul, menționând că, în prezent, mare parte a creditelor luate de companii sunt credite de tip comercial.

"Şi atunci, dacă o companie are probleme financiare, compania respectivă riscă să afecteze mai multe companii, să afecteze cash flow-ul şi sănătatea mai multor companii. Încercăm să punem la punct această schemă de ajutor de stat, pentru a garanta asigurarea creditelor comerciale", a subliniat Ludovic Orban.

Guvernul are în vedere şi alte programe mai mici pe fonduri europene, precum cel prin care se alocă granturi pentru companii, cu condiţia să menţină timp de doi ani un număr minim de cinci angajaţi.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-05-12 16:25:58
Popescu florin

Tipul ăsta în coșciug se crede un nibelung.

Alte articole din: ACTUAL