Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Procurorul general al României: „Corupția din Sănătate afectează siguranța națională!”

Sunday, 05 July 2020, 18:31 Sursă: realitatea.net

 

„Corupţia se menţine pentru că este îngăduită de fiecare dată când cineva `închide ochii` la o încălcare a legii (...) ”, mai precizează procurorul general în același mesaj.

„Corupţia nu este concentrată într-o anumită zonă geografică, dimpotrivă, e mai răspândită decât ne place să credem şi barometrele de opinie publică ne confirmă acest lucru. De asemenea, corupţia nu este un fenomen care afectează doar unele domenii, însă atunci când vorbim despre corupţia din sistemul de sănătate, apreciez că ea poate fi considerată că afectează siguranţa naţională. Intervenţia procurorilor în descoperirea şi instrumentarea acestor infracţiuni este eficientă, însă rezultatul depinde în bună măsură de creşterea gradului de conştientizare la nivelul societăţii a realităţii că faptele de mică corupţie, aparent neînsemnate şi cauţionabile într-o accepţiune comună, fac posibilă marea corupţie”, a declarat procurorul general Gabriela Scutea, într-un mesaj transmis duminică de Ziua Justiţiei.

Procurorii trebuie să aibă încrederea societăţii că, prin aplicarea legii în mod egal, prin descoperirea la timp a infracţiunilor şi instrumentarea cu profesionalism a cauzelor, infractorii sunt trimişi în judecată indiferent de numele acestora, iar victimelor infracţiunilor le este respectat pe deplin dreptul la protecţie”, a menţionat aceasta, în mesajul transmis de Ziua Justiţiei.

Ziua Justiţiei se sărbătoreşte în prima duminică a lunii iulie, anul acesta fiind marcată la 5 iulie. A fost instituită în anul 1994, prin Hotărârea nr. 364 a Guvernului României.

„În calitate de procuror general, afirm cu convingere că, în contextul declarării pandemiei de COVID-19 şi al decretării stării de urgenţă în România, cu toate consecinţele de ordin juridic şi uman care au decurs din aceasta, a fost una dintre cele mai dificile perioade pe care le-a traversat societatea şi implicit Ministerul Public. Pentru că, în mod natural, această instituţie cu rol cheie în arhitectura constituţională a statului român urmează curba de evoluţie, respectiv de maturizare, a societăţii ale cărei interese generale le reprezintă, apărând ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor ei”, a precizat Scutea.

„Alături de alte instituţii ale statului, cum ar fi Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne, în spiritul cooperării şi coordonării interinstituţionale, Ministerul Public a acţionat cu promptitudine, în sensul instrumentării cu celeritate a cauzelor.

Consider, însă, că provocările generate de specificul acestei perioade nu s-au încheiat şi în acest sens doresc să transmit un gând de încurajare tuturor procurorilor şi în special celor aflaţi la început de carieră. Îi asigur de încrederea şi de sprijinul meu, fiind important ca fiecare să fie conştient că doar un comportament ireproşabil, dincolo de orice compromis, îi poate ţine departe de ingerinţe şi poate fi garanţia reală a independenţei. (...)

Procurorii au fost expuși ani la rând unor atacuri sistematice și directe, menite să aducă atingere independenței lor și, din această perspectivă, apreciez că predecesorii mei au avut o misiune extrem de grea. Cred însă că, dacă anii anteriori au fost caracterizați de rezistența în fața asaltului asupra justiției, prin încercările repetate de ciuntire a legislației, acum este momentul pentru reconstrucție și dezvoltare în Ministerul Public. (...)

Procurorii trebuie să își consolideze cultura că, respectându-și statutul profesional, îi respectă de fapt pe cei ale căror interese sunt chemați să le reprezinte, respectiv pe cetățeni. Procurorii trebuie să aibă încrederea societății că prin aplicarea legii în mod egal, prin descoperirea la timp a infracțiunilor și instrumentarea cu profesionalism a cauzelor infractorii sunt trimiși în judecată indiferent de numele acestora, iar victimelor infracțiunilor  le este respectat pe  deplin dreptul la protecție. Acesta trebuie să fie profilul procurorului”, a mai transmis Gabriela Scutea, în mesajul de Ziua Justiției.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL