Presa internațională vuiește după trimiterea lui Dragnea în arest

Monday, 27 May 2019, 17:00 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Presa internațională vuiește după trimiterea lui Dragnea în arest: cele mai importante publicații din Europa, dar și din afara continentului, au abordat în regim de Breaking News subiectul care schimbă istoria politică a României.

Cel mai puternic om din România merge la închisoare pentru coruţie. Asta a titrat presa din străinătate după condamnarea lui Liviu Dragnea. Jurnaliştii străini au comentat că sentinţa este a treia lovitură majoră pentru PSD, după eşecul la europarlamentare şi rezultatul de la referendum.

"Cel mai puternic om din România merge la închisoare pentru corupţie", scrie Bloomberg. Agenţia de presă americană remarcă însă că Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu va cădea, în ciuda acestei condamnări.

Site-ul Politico crede însă că acest verdict va aduce cu sine un vid de putere la vârful PSD şi că ridică întrebări despre direcţia viitoare a partidului.

Jurnaliştii de la AFP scriu că verdictul înseamnă aproape sigur dispariţia din viaţa publică a omului considerat drept păpuşarul din spatele Guvernului.

Deutsche Welle: Considerat a fi cel mai puternic politician al României, Liviu Dragnea va petrece trei ani și jumătate în închisoare, ca urmare a unei hotărâri a Curții Supreme. Decizia a venit după ce partidul PSD condus de Dragnea a suferit o înfrângere uriașă în alegerile pentru Parlamentul UE.

Deși a fost blocat să acceadă la funcția de prim ministru din cauza unei condamnări anterioare, pentru fraudarea voturilor la referendum, Dragnea era considerat liderul de facto al țării și adevăratul braț forte din spatele primului ministru.

Reuters: Curtea Supremă de Justiție din România a confirmat luni, la doar o zi după ce PSD a pierdut alegerile europene, o sentință de trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, împotriva liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea.

De la venirea la putere la sfârșitul anului 2016, social-democrații au lovit constant la independența sistemului judiciar, ridicând critici clare din partea Uniunii Europene și declanșând cele mai mari proteste stradale din România în ultimele decenii.

Dragnea, care a fost primul lider PSD venit din afara Capitalei a ținut cu o mână forte partidul, dar i-a fost deja interzis accesul la funcția de prim-ministru printr-o condamnare anterioară într-un caz de fraudare a voturilor.

Zeci de mii de români care trăiesc în străinătate nu au putut să voteze duminică după ce au așteptat ore întregi în afara consulatelor și secțiilor de votare din cauza birocrației și a problemelor de organizare. Analiștii cred că imaginile video din posturile de votare din Europa ale românilor care cântau "Vrem să votăm" și "Hoții" au amplificat pierderea partidului de guvernământ.

Și multe alte publicații - Euronews, Emerging Europe, Politico  - au scris pe larg despre evenimentul anului în România.Adaugă părerea ta
Alte articole din: MEDIA