Premiul Nobel pentru literatură, suspendat anul acesta, în urma unui scandal sexual

Friday, 04 May 2018, 11:33 Sursă: REALITATEA.NET

Premiul Nobel pentru literatură a fost suspendat anul acesta, în urma scandalurilor sexuale, care au avut loc în ultimele luni. 

Adaugă părerea ta

Premiul Nobel pentru literatură va fi suspendat anul acesta, pe fondul scandalului sexual, a anunţat Academia suedeză.  

Secţia de literatură din Academia suedeză, care mai are 10 membri activi, a avut o întrunire în acest sens joi seară.

"Credem că este necesar să treacă un timp pentru a recâştiga încrederea publicului în academie, înainte ca următorul laureat să fie anunţat", a declarat Anders Olsson, secretarul permanent al instituţiei, într-un comunicat.

Acesta a mai spus că Academia suedeză a acţionat astfel "din respect pentru precedenţii şi viitorii laureaţi ai premiilor pentru literatură, pentru Fundaţia Nobel şi public în general".

"Premiul Nobel pentru literatură pe 2018 va fi acordat şi anunţat în acelaşi timp cu cel pe 2019", se mai arată în comunicat.

Decizia nu afectează celelalte premii Nobel, acordate de comitete separate.

Regulile Fundaţiei Nobel stipulează că premiile pot fi amânate cu un an.

Academia suedeză a fost criticată pentru modul în care a gestionat o anchetă internă privind comportamentul sexual nepotrivit al soţului uneia dintre membrele secţiei de literatură a forului.

În noiembrie 2017, publicaţia Dagens Nyheter a scris că mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei suedeze ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului.

Sursa