PREMIILE GOPO 2014: Nominalizările la ediţia de anul acesta

Monday, 24 February 2014, 21:58 Sursă: Mediafax

Autor: Realitatea.NET

PREMIILE GOPO 2014. Lungmetrajul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, a primit cele mai multe nominalizări - 13 - la ediţia de anul acesta a premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, în Bucureşti, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

PREMIILE GOPO 2014. La această ediție a premiilor Gopo, "La limita de jos a cerului", debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a obţinut 13 nominalizări, "Domestic", de Adrian Sitaru, și "Rocker", de Marian Crişan - câte 11, "Poziția copilului", de Călin Peter Netzer - 10 nominalizări, "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu - 8 nominalizări, iar "Când se lasă seara peste București sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu - 7.

Cinci lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo: "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, "Când se lasă seara peste București sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, "Poziția copilului", de Călin Peter Netzer, și "Rocker", de Marian Crișan.

Realizatorii celor cinci filme - Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer și Marian Crișan - concurează pentru trofeul Gopo pentru cea mai bună regie.

PREMIILE GOPO 2014. În total, 65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediții a premiilor Gopo. Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar și online, pe www.premiilegopo.ro.

La categoria "cea mai bună actriţă în rol principal" au fost nominalizate Diana Avrămuț, pentru interpretarea din "Când se lasă seara peste București sau Metabolism", Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chişu "Deja Vu", Ioana Anastasia Anton, din filmul "Domnișoara Christina", Ana Ularu, pentru interpretarea din "O vară foarte instabilă", și Luminița Gheorghiu, pentru cea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, "Poziția copilului".

De asemenea, la categoria "cea mai bună actriță în rol secundar" concurează Mihaela Sîrbu, din "Când se lasă seara peste București sau Metabolim", câștigătoarea de anul trecut a aceleiaşi categorii ("Toată lumea din familia noastră"), Clara Vodă, din cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, "Domestic", Ela Ionescu, din filmul "La limita de jos a cerului", Ilinca Goia, din "Poziția copilului", și Valeria Seciu, din "Roxanne".

PREMIILE GOPO 2014. Totodată, la categoria "cel mai bun actor într-un rol principal" se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din "Câinele japonez", Adrian Titieni, din "Domestic", Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din "Domestic", Igor Babiac, pentru rolul din filmul "La limita de jos a cerului", și Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula "Rocker".

În cursa pentru câștigarea statuetei acordate celui mai bun actor într-un rol secundar intră Șerban Pavlu, pentru rolul din "Câinele japonez", câștigător, în 2013, al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal ("Toată lumea din familia noastră"), Igor Caras-Romanov, pentru interpretarea din "La limita de jos a cerului", Vlad Ivanov, pentru rolul din "Poziția copilului", Sergiu Voloc, pentru partitura din "La limita de jos cerului", și Alin State, pentru interpretarea din filmul "Rocker".

Cinci documentare au intrat în atenția juriului de nominalizări şi vor fi supuse votului celor peste 400 de profesioniști din industrie: "Afacerea Tănase", de Ionuț Teianu, "Anul Dragonului", de Iulian Ghervas și Adina Popescu, "City Tour", de Andrei Nicolae Teodorescu, "Experimentul Bucureşti", de Tom Wilson, şi "Exploratorul", de Titus Mntean și Xantus Gabor.

La categoria "cel mai bun film european" au fost luate în calcul 41 de producții, dintre care criticii de film din juriul de nominalizări au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: "Amour", de Michael Haneke, "Adele: Capitolele 1 şi 2/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, "Vânătoarea/ The Hunt", de Thomas Vinterberg, "Hannah Arendt", de Margarethe von Trotta, și "Deturnarea/ Kapringen", de Tobias Lindholm.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului "Poziția copilului", de Călin Peter Netzer, care a obținut încasări totale de 1.249.457 de lei.

PREMIILE GOPO 2014. Nominalizările pentru toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Constantin Popescu, actrița Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean și criticii de film Bujor T. Rîpeanu, Marilena Ilieșiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar și Cătălin Olaru.

După anunţul nominalizărilor, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii galei Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

PREMIILE GOPO 2014. Gala premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ