Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Prelevare de organe și trei transplanturi pentru reconstrucția ligamentului, la SCJU Târgu Mureş

Wednesday, 30 July 2014, 15:32 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit unui comunicat de presă al SCJU Târgu Mureș, o echipă de medici de la București, Cluj și Târgu Mureș, coordonată de dr. Radu Zamfir, a prelevat rinichii și ficatul de la un donator în vârstă de 31 de ani aflat în moarte cerebrală. Rinichii au fost duși la Cluj, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, iar ficatul a fost trimis la Institutul Clinic Fundeni.

De asemenea, potrivit comunicatului, o echipă de medici din cadrul Clinicii de Ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, coordonată de prof. dr. Tiberiu Bățagă, a realizat în acest interval trei noi proceduri de transplant cu alogrefe pentru reconstrucția ligamentului încrucișat anterior.

Documentul subliniază că fiecare intervenție în cadrul transplantului de reconstrucție a ligamentului încrucișat a durat aproximativ 25 de minute, fiind utilizată procedura press-fit, o metodă modernă, care a presupus implantarea unei alogrefe (o grefă preparată în banca de țesuturi, prelevată de la pacienți aflați în moarte cerebrală), care asigura o fixare biologică prin sistemele proprii ale organismului nemaifiind nevoie de alte sisteme de fixare. Cei trei pacienți au vârste cuprinse între 23 și 35 de ani, sunt sportivi.

"Avem personal medical foarte bine pregătit și asta se vede în performanța care se face în Clinica de Ortopedie. Din aprilie, de când s-a făcut primul transplant de os în Clinica de Ortopedie, am ajuns acum la opt. De altfel, Clinica de Ortopedie este unul din cele cinci centre naționale în care se face transplantul de os, celelalte fiind București, Timișoara, Craiova și Iași", a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu Mureș.

Procedurile de transplant sunt finanțate prin programul național de transplant secțiunea Os-Tendon, iar cele opt transplanturi cu alogrefă au fost realizate cu sprijinul Băncii de Țesuturi Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL