Coronavirus - România: 492211 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Război între patroni și Guvernul pe transferul contribuțiilor sociale

Monday, 20 November 2017, 12:02 Sursă: REALITATEA.NET

Patronii care nu iniţiază negocierea în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie vor fi sancţionaţi cu o amendă de până la 10.000 lei. Firmele sunt obligate începând de azi să negocieze cu angajaţii contractele de muncă

Patronatele spun că măsurile sunt neconstituționale și acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în adoptarea modificărilor. Asta, pentru că nu s-a consultat cu partenerii sociali înaintea adoptării actului normativ. Patronatele cer și amânarea măsurii, pentru a se putea realiza un studiu de impact.

Confederaţia patronală Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, considerând că măsurile contravin principiilor predictibilităţii şi dialogului social.

Confederaţia patronală Concordia reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde şapte din primele zece companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.

„Confederaţia patronală Concordia îşi manifestă surprinderea şi indignarea faţă de procesul legislativ total netransparent în adoptarea unei iniţiative legislative cu impact major asupra relaţiilor de muncă şi care, în acelaşi timp, ridică semne serioase de întrebare cu privire la constituţionalitatea acestuia", arată un comunicat.

Reprezentanţii confederaţiei spun că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă.

„Aceste prevederi obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate", se precizează în comunicat.

Concordia trage astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte procedura de adoptare şi implementare a OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (inclusiv Legea nr. 62/2011 a dialogului social).

„Considerăm că prin măsurile menţionate se are în vedere de fapt un transfer incorect şi forţat de responsabilitate către angajatori şi sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul României prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atât asupra angajatorilor, cât şi asupra angajaţilor într-o perioadă în care nici unii, nici ceilalţi, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii", arată confederaţia.

„Confederaţia Patronală Concordia atrage atenţia că în aceste condiţii se creează premisele unor multiple conflicte colective de muncă, cu consecinţe greu de anticipat, putându-se ajunge şi la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei in ansamblu", adaugă ei.

Concordia este membră a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Membrii confederaţiei sunt: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Uniunea Patronală Gaz România, Asociaţia Investitorilor Privaţi, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronală din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii şi Federaţia Industriei Hoteliere din România.

Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducând obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL