Papa la București. Programul zilei de vineri în Capitală - Reguli de acces la pelerinaj

Monday, 27 May 2019, 10:50 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Papa la București. În perioada 31 mai - 2 iunie, Papa Francisc va face o vizită istorică, după 2 decenii de la ultima vizită a unui Papă în România. Bucureștenii vor avea ocazia să asiste la slujba Papei, începând cu ora 18 în Piața Revoluției, potrivit papalabucuresti.ro.

Papa la București. Catedrala Sf. Iosif. Piața Revoluției. Circa 40.000 de locuri, dintre care 7.000 pe scaune, 15 ecrane, 6 ore de program religios-artistic sunt câteva dintre detaliile evenimentului organizat de Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) pentru pelerinii și locuitorii Capitalei care îl vor primi în mijlocul lor pe Papa Francisc în seara zilei de 31 mai 2019 la Catedrala Sf. Iosif, în Pieţele Ateneului și George Enescu, cât și în zona extinsă către Piaţa Revoluţiei, după cum a fost anunţat astăzi la conferinţa de presă organizată de ARCB.

Papa la București. În prima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie la ora 18.10 în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din Bucureşti. Vizita Sfântului Părinte va marca istoria oraşului; de aceea, conceptul grafic al evenimentului denumit de ARCB „Papa la București” reprezintă clădirile-simbol ale Capitalei care fac referire la identitatea acestei comunităţi locale şi la ospitalitatea oraşului. La realizarea grafică a acestui concept au colaborat arhitecta catolică Irina Ursache Vlad, domnul Bogdan Calciu – autor al desenului în creion „Catedrala Sf. Iosif” – şi graficiana Carmen Gociu, care a integrat toate elementele într-un visual.

Papa la București. Vineri, 31 mai 2019 - ROMA-BUCUREȘTI

08:10 Plecarea cu avionul de la Aeroportul din Roma/Fiumicino către București

11:30 Sosirea la Aeroportul Internațional Henri Coanda-Otopeni la București

PRIMIREA OFICIALĂ LA AEROPORT

12:05 CEREMONIA DE BUN VENIT la intrarea complexului Palatului Prezidențial Cotroceni

12:20 VIZITĂ DE CURTOAZIE LA PREȘEDINTELE ROMÂNIEI în Palatul Prezidențial Cotroceni

12:50 ÎNTÂLNIRE CU PRIMUL MINISTRU în Palatul Prezidențial Cotroceni

13:00 ÎNTÂLNIRE cu AUTORITĂȚILE, cu SOCIETATEA CIVILĂ și cu CORPUL DIPLOMATIC în Sala Unirii din Palatul Cotroceni. Discursul Sfântului Părinte

15:45 ÎNTÂLNIRE PRIVATĂ CU PATRIARHUL în Palatul Patriarhal

16:15 ÎNTÂLNIRE CU SINODUL PERMANENT AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE în Palatul Patriarhal. Discursul Sfântului Părinte

17:00 RUGĂCIUNEA TATĂL NOSTRU în noua Catedrală Ortodoxă. Salutul Sfântului Părinte

CATEDRALA CATOLICĂ. PIAȚA REVOLUȚIEI

18:10 SFÂNTA LITURGHIE în Catedrala Catolică Sfântul Iosif. Predica Sfântului Părinte.

 

Papa la București. Reguli de participare:

 • Punctul de ACCES este un spațiu amenajat pentru primirea pelerinilor în apropierea sectoarelor.
 • Aici vei fi întâmpinat de voluntarii noștri care îți vor prezenta protocolul de acces ce presupune următoarele: un control de securitate efectuat de forțele de ordine care ne asistă la acest eveniment, primirea unor materiale tipărite cu informații folositoare pentru pelerinaj și îndrumarea către sectorul amenajat pentru tine.
 • Prezintă-te la punctul de acces numai în intervalul orar specificat pe bilet, care a fost stabilit în funcție de restricționarea traficului din zona respectivă. Nu se poate accede în zonele amenajate în afara acestui interval.
 • Sectoarele nu sunt conectate între ele, astfel încât este imperios necesar să te prezinți exact la punctul de acces specificat. Nu vei putea intra în sectorul biletului tău prin alt punct de acces decât cel indicat.
 • Traficul rutier va fi restricționat în toate zonele de eveniment. Nu există locuri de parcare disponibile în apropiere. Te rugăm să folosești, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun.
 • Nu uita de obligația deținerii asupra ta a unui document de identitate, care este posibil să îți fie solicitat în timpul controlului de securitate.
 • Conform Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice te rugăm să nu ai asupra ta umbrele sau alte obiecte contondente. Toate obiectele personale care prezintă un potențial pericol vor fi reținute în punctele de acces și le vei putea recupera începând cu data de 3 iunie de la sediul Centrului de Înscrieri ARCB, Str. G-ral. Berthelot, Nr. 19, lângă Librăria Sf. Iosif.
 • Este interzis accesul cu animale de companie pe întreg perimetrul desfășurării evenimentului.
 • Toate sectoarele sunt deservite de următoarele facilități: toalete, coșuri de gunoi, puncte de prim ajutor și alimentare cu apă.
 • Te rugăm să ai o ținută decentă, în conformitate cu condițiile meteo, și un comportament adecvat acestui tip de eveniment.
 • Persoanele în vârstă și bolnavii sunt rugați să aibă asupra lor tratamentele medicamentoase necesare și să anunțe eventualele impedimente pentru o bună participare la eveniment.
 • Persoanele cu dizabilități și familiile cu copii mici care au anunțat că au nevoie de cărucioare sunt repartizate într-un sector special amenajat pentru acces, în limita spațiului disponibil.

Vizita se va desfășura sub motto-ul ”Să mergem împreună!” si va avea loc în perioada 31 mai – 2 iunie în București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

 

Papa Francisc va fi prezent pentru prima dată în „Grădina Maicii Domnului”, așa cum a fost numită România de către Papa Ioan Paul al II-lea în Vizita Apostolică din luna mai a anului 1999. La vremea aceea, România nu era membră a Uniunii Europene, dar vizita Papei s-a desfășurat sub semnul unității, plasând România în atenția mass-mediei internaționale.

 

În fața Catedralei Patriarhale, Patriarhul Teoctist îi mărturisea Suveranului Pontif că îl primește „pe această vatră de lumină a neamului românesc, martori având, alături de noi, ierarhii, clerul și poporul de față. În persoana Sanctității Voastre, primim și cinstim Biserica lui Hristos”.

 

Vizita s-a încheiat într-o comuniune, o fraternitate adevărată, o apropiere unică în istoria Bisericilor Ortodoxă și Catolică, manifestată puternic în zona Parcului Izvor din Capitală, unde mii de ortodocși și catolici scandau cu o vibrantă emoție: „Unitate, unitate!”. Referindu-se la acest moment, Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu amintește: „Ecoul «unitate» rămâne. Deși la suprafață nu vedem mare lucru, totuși rămâne în inimile și în mințile oamenilor această chemare la unitate, exprimată într-un fel sau altul. Dar este o realitate: vrem acest lucru.”

 

Despre vizita Papei Francisc se poate spune cert că ea nu este o repetiție a ceea ce am trait în urmă cu două decenii. Este un nou Papă și vom participa la un eveniment deosebit cu un puternic ecou în țară și în afara ei.

 

Numele Suveranului Pontif vine de la Sfântul Francisc de Assisi. Așa cum a explicat Papa însuși, a ales acest nume din trei motive: pentru că Sfântul Francisc îi prețuia foarte mult pe săraci, era un om al păcii și nutrea un profund respect față de întreaga creație. Și, într-adevăr, săracii, pacea și grija pentru creație sunt o prioritate pentru Papa Francisc.  

 

Locașurile de cult catolice înscrise în programul de vizită al Papei Francisc sunt Catedrala Sfântul Iosif din București și așezămintele de cult catolic din Iași, Blaj și Șumuleu-Ciuc. În spațiul sfințit al Catedralei Naționale va fi rostită rugăciunea „Tatăl nostru”.

 

Sloganul acestei vizite „Să mergem împreună!” este un îndemn la comuniune și la cooperarea tuturor, indiferent de apartenență religioasă sau etnie, pentru urmărirea binelui comun, a păcii și bunei înțelegeri.

 

Pe 2 iunie, pe Câmpia Libertății de la Blaj, Suveranul Pontif va oficia beatificarea celor șapte episcopi greco-catolici martiri: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. „Este o mare bucurie nu numai pentru Biserica Greco-Catolică” - a mărturisit PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București -, „ci și pentru orice om de bună voință care înțelege că jertfa lor a fost jertfa unei Românii demne care trebuie întotdeauna recunoscută”. 

 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL