Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Pacienții, obligați să plătească anumite servicii medicale primite în spitale! Proiect OUG

Thursday, 04 April 2019, 13:28 Sursă: REALITATEA.NET

Sănătatea din România nu se mai face bine și mai mult, trage să moară. Guvernul nu mai are bani și se pregătește să reintroducă coplata serviciilor medicale prin Ordonanță de Urgență. Proiectul de OUG a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății

Conform Ordonanței de Urgențe se are în vedere introducerea unui sistem de coplată pentru servicile din spitalele de stat.

”Prin modificările propuse prin acest proiect se crează cadrul legal astfel încât să se asigure contribuția personală a pacienților în vederea acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriul paraclinic.

Aceste modificări se impun întrucât neadoptarea de măsuri imediate, prin prezentul act normativ ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență lansată în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. 

”Ni s-a întins o cursă, prin acest articol contractul cadru va fi modificat, astfel încât anumite servicii medicale să nu mai fie decontate”, a explicat Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților, la Realitatea TV.

Acesta a spus că Guvernul poate acum să introducă o coplată și la un RMN, la un CT sau alte analize.

Conform acestuia, ordonanța se referă la toate serviciile medicale, fie că sunt la stat sau la privat, decontate sau nu. 

În ceea ce privește proiectul de OUG pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății, Ministerul Sănătății face următoarele precizări:

”Ministerul Sănătății nu intenționează să introducă coplata pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare de stat.

Proiectul pus în dezbatere publică urmărește o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat și cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia”.

Un mecanism de coplată a mai fost introdus în anul 2013, însă acest a reprezentat un eșec. Atunci, pacienţii erau obligați să plătească o sumă modică (coplata), cuprinsă între 5 şi 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu excepţia celor de urgenţă.Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL