Oamenii de ştiinţă explică! De ce nu se naşte omul cu părul albastru?

Thursday, 13 October 2016, 22:43 Sursă: REALITATEA.NET

Fiecare culoare are la origine diferite elemente evolutive. Galbenul, portocaliul sau roşul apare în urma concentraţiei de caroten din dietă, iar roşul din insecte şi fructe de pădure, pe când păsările flamingo absorb caroten prin consumul algelor şi animalelor mici şi, astfel, obţin culoarea roz, scrie Descoperă.ro.

Culoarea albastră însă nu se absoarbe atât de uşor precum celelalte. Studiind mai multe specii de păsări, cercetătorii de la Argonne National Laboratory au observat că moleculele de keratină ce se află în celulele penajului schimbă modul în care lumina este refractată şi doar razele albastre sunt reflectate. Acest proces este cunoscut drept "Culoarea structurală", care se află în opoziţie cu "Culoarea pigmentată".

Pielea omului are un rol important în procesul de pigmentare,  creându-se  diferite nuanţe de maro, roşu şi galben, dar nu şi nuanţe de albastru sau verde. Şerpii şi broaştele pot crea pigmentul albastru, dar nu şi pe cel verde, căci acesta apare prin adăugarea unui pigment galben unei culori structurale albastre.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL