Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Nelu Tătaru, ANUNȚ despre prelungirea stării de alertă! Când va fi luată decizia

Thursday, 13 August 2020, 13:10 Sursă: realitatea.net

Autor: Ioana Stanescu

 

Nelu Tătaru a anunţat că înaintea şedinţei Executivului de vineri, 14 august, va fi şi o întrunire a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), deoarece trebuie dată o hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.

„Înaintea şedinţei de Guvern, fiindcă la şedinţa de Guvern va trebui să dăm şi o hotărâre de Guvern în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU şi domnul premier Ludovic Orban”, a afirmat Nelu Tătaru, joi la Academia Română.

El a spus că România se află în prezent într-o perioadă în care va trebui să prelungească starea de alertă.

„Suntem într-un moment cu un număr crescut de cazuri de la o zi la alta. Suntem în apropierea unei perioade în care va trebui să prelungim o stare de alertă. Suntem într-un moment în care pregătim începerea unui nou an şcolar şi pregătim o serie de evenimente electorale sau nu ce va, eu ştiu, accentua această manifestare pandemică la sfârşitul acestui an”, a declarat Nelu Tătaru, în fața sediului Academiei Române. 

Ministrul Sănătății a mai precizat că scenariile începerii școlii trebuie discutate în a doua jumătate a lunii august pentru a observa evoluția epidemiei de coronavirus.

„A doua jumătate a lunii august este cea care ne va da efectiv şi evoluţia... Trebuie să vedem evoluţia de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcţie de evoluţia de atunci. Nu putem şti care este evoluţia de atunci. O previzionăm în contextul în care dacă toată lumea ar respecta regulile, ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm. Prezenţa măştilor şi a dezinfectantului, chiar dacă ar fi acea distanţare de un metru, credeţi că copiii vor păstra acea distanţare de un metru? Noi trebuie să adaptăm suplimentând cu obligativitatea măştii şi a dezinfectantului, precum şi observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum şi în curtea şcolilor, acolo unde este aglomeraţie", a susţinut Tătaru, potrivit Agerpres.

Starea de alertă din cauza epidemiei de coronavirus a fost prelungită până acum de două ori în ultimele trei luni. A fost instituită prima oară după ridicarea stării de urgență, pe 15 mai, apoi a fost prelungită după 30 de zile. Pe 15 iulie, Guvernul a prelungit a doua oară starea de alertă, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare. 

Referindu-se la programul teraselor, ministrul a spus că acesta va rămâne cum este în prezent, în măsura în care va fi propusă şi starea de alertă.

"Programul teraselor va rămâne în acest context, în măsura în care vom propune şi prelungirea stării de alertă", a mai afirmat Tătaru.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL