Coronavirus - România: 2738 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Sănătății, declarație-șoc: Avem multe cazuri de autism din cauza plecărilor părinților în străinătate

Tuesday, 28 January 2020, 14:37 Sursă: realitatea.net

 

În urmă cu doi ani, fostul premier PSD Viorica Dăncilă i-a catalogat drept „autiști” pe cei care ar fi sesizat la UE neregulile din România. „Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a spus Viorica Dăncilă în februarie 2018.

Victor Costache a declarat, luni, că „există o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”, adăugând că, „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism”.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarați într-o conferință de presă, luni, alături de ministrul Educației, Monica Anisie.

Declarațiile ministrului sunt contrazise de psihologul Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa și vicepreședinte al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA), scrie edupedu.ro.

Ana Dragu explică într-o postare pe Facebook că „nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru potrivit căruia tulburările din spectrul autist sunt cauzate de interacțiunea părinți-copil. Nici măcar unul corelațional”.

Președintele Asociației Autism Europa atrage atenția că „“Teoria ‘Mamei Frigider’ creată psihiatrul de origine austriacă Bruno Bettleheim în anii ‘60 – la care face probabil referire domnul ministru, a fost nu doar infirmată de literatura de specialitate, dar a cauzat enorm de mult rău, copiii fiind despărțiți de părinți și supuși diferitelor abuzuri. O mare parte din munca acestui psihiatru a fost discreditată din cauza acuzațiilor de tratament abuziv asupra pacienților aflați în îngrijirea lui, precum și datorită acuzațiilor de plagiat. Ideile lui Bettelheim sunt acum văzute de comunitatea științifică drept deosebit de dăunătoare și nu există nici o scuză pentru vehicularea lor în spațiul public, în 2020, cu atât mai mult în cazul unui demnitar ministru al sănătății, care este și medic”.

„Rugăm Ministerul Sănătății să își facă datoria față de această categorie de pacienți și să finanțeze corespunzător Programul Național de Autism care ar fi trebuit să intre în vigoare în acest an și să asigure pacienților serviciile de terapie necesare recuperării și pe ministrul sănătății să se informeze sau să găsească consilieri specializați care să îl împiedice să facă rău unor categorii de pacienți atât de greu încercate. psiholog clinician Ana Dragu (mamă neemigrată)”, se semnează, în încheierea mesajului către ministrul Sănătății, președintele Asociației Autism Europa.

Numărul cazurilor de autism a crescut de aproape șase ori în ultimii 10 ani, la fel și numărul românilor plecați. Potrivit analizei publicate în 2019 de Institutul Național de Sănătate Publică, în România, numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1.147 în anul 2017. În privința autismului infantil numărul cazurilor înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017. Pentru autismul atipic, în 2008 erau înregistrate 523 de cazuri, iar în 2017, 544. În 2018, România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani: populația unui oraș cât Ploiești a plecat din țară, potrivit Institutului Național de Statistică, scrie edupedu.ro. În 2018 au emigrat circa 240.000 de români, cu peste 20.000 mai mulți decât în 2017.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-28 18:10:09
Cetateanul

Care interactune cu adultul ultra-stresat de asa-zisele joburi si cariere ? Au copii in capitalism cu cine sa se joace ? Au un viitor asigurat ? O certitudine ? Legatura dintre copil si parinte este cruciala si esentiala, ce studiile lui peste prajit mai ai nevoie ? Ce urmariti de fapt domnule ministru ? Normarea muncii ? Incetarea exploatarii ? Pentru ce ? Pentru viitoarea generatie ? Nu este profitul mai important decat orice in capitalism ? Doar ce vad, toti parintii cu joburi si cariere stresante au copii cu probleme . TOTI

2020-01-28 19:44:30
Costel

Nu prea inteleg ce legătură științifică este între jobul din străinătate al părinților și boala de autism a copilului care este o problemă genetică?. Altfel spus pe romăneste ce are de a face sula cu prefectura?

2020-01-28 20:22:19
Cetateanul

Legatura reala este intre joburile (sclavia legala) din tara si multi copii cu probleme . De la falimentul de facto al capitalismului din 2008 a avut loc o erodare sigura si constanta a calitatii locurilor de munca, peste tot in lume, nu doar in tara la noi . Pentru prima oara, generatia actuala traieste mai putin si este mai bolnava decat cea anterioara (si mai saraca evident) . Daca deja unele "tari' legalizeaza consumul de droguri va dati seama cam ce va urma ...

Alte articole din: ACTUAL