Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Scandal între ministrul Muncii şi sindicalişti pe salariile românilor: "Să mai înveţe matematică"

Wednesday, 01 November 2017, 12:16 Sursă: REALITATEA.NET

"Sindicaliştii să înveţe matematică", spune Lia Olguţa Vasilescu, după ce liderul Cartel Alfa a afirmat că salariul net va scădea cu 15% ca urmare a trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator.

Sorin Dragne, de la FSLI, a declarat la REALITATEA TV că ministrul Muncii nu ştie toate problemele. Acesta a explicat că măsura trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator va fi declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională.

"Doamna Olguţa  este un personaj de desene animate şi trebuie să înţeleagă că salariile şi pensiile românilor nu sunt jucării", a declarat Dragne la REALITATEA TV. 

"Este momentul să-şi facă bagajele şi să plece", a mai spus sindicalistul.

Vasilescu: Brutul devine cheltuiala totală a angajatorului

În replică, Lia Olguţa Vasilescu a spus că sindicaliştii nu înţeleg că salariile nu vor scădea. 

Patronatele au afirmat marți, în ședința Consiliului Tripartit, că nu au de gând să scadă salariile angajaților, cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod Fiscal aduc foarte multe facilități mediului de afaceri, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la Parlament, după ce a participat la Conferința Femeilor Francofone.

"Cred că am explicat de o mie de ori că brutul devine cheltuiala totală a angajatorului, după cum ați văzut că se întâmplă prin hotărârea de guvern care este dată pentru salariul minim pe economie. Pentru că brutul, conform programului de guvernare, trebuia să fie 1.550 de lei, dar este 1.900 de lei tocmai pentru că se transformă cheltuiala totală a angajatorului în noul brut. De altfel, vreau să vă spun că ieri am avut Consiliul Tripartit la care au participat toți liderii de confederații naționale și patronatele. Domnul Hossu, cum face dumnealui de fiecare dată, interpretează vorbele noastre. Așa le-a interpretat ieri și pe cele ale reprezentaților patronatelor. În momentul în care premierul i-a întrebat cu subiect și predicat, ca să nu mai fie niciun fel de discuție, pe reprezentanții patronatelor dacă au de gând să scadă salariile din mediul economic, toți au spus că nici gând de așa ceva. Cu atât mai mult cu cât prevederile noului Cod Fiscal aduc foarte multe facilități mediului de afaceri", a spus Lia Olguța Vasilescu, întrebată despre posibila scădere a salariilor nete cu 16%, dacă angajatorii nu majorează salariul brut al angajaților cu 20%.

Aceasta a recomandat sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical să învețe matematică.

În plus, ministrul Muncii a subliniat că salariile nu vor scădea nici pentru categoria persoanelor care realizează venituri din activități independente. "De altfel, vă rog să coroborați toate aceste creșteri pe care noi le facem în zona salariului minim, dar nu numai, pentru că automat cheltuiala totală a angajatorului devenind salariul brut se vor raporta și la celelalte salarii, cu deducerile pe care noi le facem și o să vedeți că nu scad salariile deloc, nici măcar la cei cu venituri din activități independente, unde și acolo netul crește cu 7,1%", a declarat Lia Olguța Vasilescu.

În acest context, ea a precizat că nu mai este nevoie de introducerea prevederii potrivit căreia angajatorii se obligă să nu scadă salariile angajaților.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL