Coronavirus - România: 5467 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ministrul Agriculturii, anunț despre banii europeni pentru fermierii români

Thursday, 27 February 2020, 13:22 Sursă: realitatea.net

România urmează să beneficize de 13 miliarde de euro în viitorul exercițiu bugetar european 2021-2027, a anunțat ministrul la emisiunea „România în realitate”, transmisă de site-ul realitatea.net.

Agricultura este campioana atragerii de fonduri europene în România. 26 de miliarde de euro este suma atrasă de agricultura românească prin intermediul APIA, de la aderarea României la Uniunea Europeană, din 2007, și până acum.

Cum poate accesa România banii europeni, prin ce proiecte. Măsuri, soluții. 

„Accesarea banilor europeni se face prin cei doi piloni: plățile directe, apoi pentru dezvoltarea rurală, unde se da si pe masuri, unde pot accesa autoritatile publice locale, dar si masuri specifice pentru sprijinirea anumitor producatori mai mici. (...) Noi lucrăm la noul Plan Național Strategic ca să vedem care domenii din agricultură  trebuie sprijinite, ca să nu mai repetăm greșelile din trecut”, a declarat ministrul Agriculturii. 

Oros: „1 miliard de euro deficit al balanței comerciale, pentru că exportăm, practic subvenții”

„Interesul nostru e foarte clar: dorim sa sprijinim toate sectoarele din agricultură și alimentară. Balanta comerciala e deficitară din 2015 -  1 miliard de euro deficit. În 2019, in luna noiembrie aveam 998 de milioane de euro deficit al balantei comerfciale. Noi exportam practic subventii, pentru că exportăm în cantitate mare materie prima - cereale, animale vii, si importăm faina ș.a., creând acest deficit comercial foarte mare. Nu este benefic”, a mai spus Oros.

Soluția pentru a nu mai importa atât de mult este finanțarea, sprijinirea celor cu activitate deficitară, a producătorilor mici, al asocierilor tip cooperativă. 

„În viitorul Program Național Strategic, prin aceste fonduri europene să se finanteze cei care au activitate in procesare, depozitare, unde sunt deficitari, sa sprijine ascocierile de tip cooperativa, unde producătorii mici nu au reusit să-si vândă marfa. Singura soluție realistă este aceea a cooperativelor”, este de părere Adrian Oros.

„Cantitatea de produse pe care le produce fiecare e foarte greu să le valorifice daca e singur pe piață. (...) E foarte greu sa faca contracte cu marii retaileri pe toată perioada anunlui, ei au producții doar sezonier. Dar, daca sunt organizații tip cooperativa, și pe teritoriul României sunt cooperative in zona legumiculturii, creșterii animalelor, producere carne, unde producatorii mici și medii pot vinde marfa către retaileri dar si pe pietele locale, astfel incat toata productia lor sa fie contractată”, a mai explicat ministrul Agriculturii la „România în realitate”, transmisă de site-ul realitatea.net.

Din momentul aderării la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, și până în data de 30 noiembrie 2019, România primit din bugetul Uniunii peste 54 de miliarde de euro și a contribuit cu suma de aproape 19 miliarde de euro. În actualul ciclu bugetar multianual (2014-2020), România a absorbit fonduri europene în valoare de aproape 18 miliarde de euro. 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-27 21:17:41
Masti lipsesc !? Unde e industria care trebuia sa le produca !!!

Au jefuit sobolanii totul, au vindut si destructurat statul !? Nu exista firma care sa produca niste amarite de masti !? Cind tara bubuie cu 4 milioane de bujetari din care unii nu stiu de ce sint platiti, gramezi de firme subventionare, ... !? Asteptati DONATII niste masti !!!? Ba, asta e nivelul vostru, niste incompetenti corupti care ati distrus o tara si ati alungat romanii din ea !!! SOBOLANILOR INFECTI !!!

2020-02-28 07:33:41
Stroe vasilica

E hilar,caraghios,penal,josnic,golanism,tradare nationala sa parjolesti tara iar criticile constructive sau critici si gata,sa le inabusi ghiolbaneste...realitatea era irealitate deja,dinainte sa plece rares bogdan,care de asta si pregatea plecarea...a vazut politica bolsevica a vanzatorului si vandutului gusa ,a barbosului zoios si balosxxxam uitat cum il cheama,a sarbadului edward pastia.. marilena mititelu si eli roman au devenit astenice... felicitari lui oreste teodorescu, astept invitati dragi noua ca oana stanciulescu,rares bogdan,robert turcescu,narcisa iorga,catalin prisacariu....mircea marian,..imi este dor de opinii...kominternismul m a lasat cu gingiile goale si gatlejul uscat...cititi presa de vrancea,tinutul bulibasei arogante...nu mai scapam de paduchi si lindeni....

Alte articole din: ACTUAL