Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Mii de bolnavi pe liste de aşteptare pentru RMN în toată ţara.Unii dintre ei, programaţi PESTE UN AN

Tuesday, 28 March 2017, 13:25 Sursă: REALITATEA.NET

La spitalul din Târgu-Jiu, 700 de bolnavi se află pe liste pentru investigații RMN

Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu este suprasolicitat. Peste 700 de persoane se află pe lista de așteptare pentru examinare, existând pacienți care au depus cererile în urmă cu un an.

Unicul laborator de imagistică prin rezonanță magnetică din județul Gorj este insuficient pentru bolnavii care așteaptă chiar și de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigații medicale. Pe lista de așteptare se află peste 700 de persoane. Față de anul 2016, numărul pacienților de pe lista de așteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.

A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de așteptare. A ajuns undeva la 700 și, din câte am înțeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor și va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenționăm, dar să vedem dacă și reușim. Sunt și persoane care așteaptă de un an”, a declarat directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Jiu, Cristi Paicu, pentru mediafax.ro.

Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, pornește de la 400 de lei.

Bolnavii din Bistrița așteaptă între 6 și 9 luni pentru o investigație RMN

Listele de așteptare pentru o investigație imagistică de înaltă performanță la cele două laboratoare medicale private din Bistrița, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Bistrițenii care au nevoie de o investigație imagistică de înaltă performanță au de așteptat între 6 și 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.

Reprezentanții celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistrița spun că sumele alocate acestor analize sunt mici și că listele de așteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 - 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aștepte 3 luni.

Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanță a achiziționat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de așteptare este de aproximativ șase luni pentru o astfel de analiză.

“Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare și dacă renunță cineva îi contactăm pe următorii pacienți aflați pe listă”, explică angajații laboratorului.

În cazul testărilor CT listele de așteptare sunt și ele de două – trei luni.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigațiile paraclinice – imagistică de înaltă performanță (CT și RMN) au fost de 1.131.185 lei.

”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigații este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanții CAS – DSP - medici specialiști) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.

Din sumele asigurate de CAS Bistrița-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puțin de 200 de astfel de analize lunar.

Bistrițenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf și peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanță magnetică.

Liste de așteptare pentru investigații medicale gratuite până în luna decembrie la Spitalul Județean Reșița

La Spitalul Județean Reșița, singurul din județul Caraș-Severin care are un RMN, listele de așteptare pentru astfel de investigații imagistice gratuite se întind până în luna decembrie a acestui an, din cauza sumelor prea mici acordate de Casa de Sănătate.

Bolnavii din județul Caraș-Severin care au nevoie de o investigație imagistică sunt nevoiți să aștepte câteva luni de zile pentru a putea beneficia de o astfel de analiză. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Reșița, Violeta Florea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că listele de așteptare pentru investigații gratuite la RMN sunt până în luna decembrie 2017, iar pentru o tomografie, programările sunt deja făcute până în luna aprilie a acestui an.

Și bolnavii care doresc să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de astfel de investigații imagistice trebuie să aștepte.

”Nu știu care este numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare. Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de așteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienți pe zi. Pentru atâția bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de așteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT (n.r. computer tomograf), cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie și contra cost până în luna aprilie”, a explicat Violeta Florea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Reșița spune că în unitatea medicală se află singurul RMN din județ, iar în Caraș-Severin mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeș și unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziționat cu bani europeni, dar care nu poate nefolosit, pentru că nu sunt medici.

”Bolnavii sunt nemulțumiți, dar nu avem ce face, asta e situația. Avem un singur RMN și două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competență, pentru CT sunt patru și restul fac ecografii și radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câțiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo și stă. Este obținut pe fonduri europene și nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Reșița, o investigație la RMN costă aproximativ 700 lei un segment, iar la aparatul CT – 350 lei.

Liste de așteptare pentru RMN până la sfârșitul anului, la Craiova

Pacienții care vor să-și facă investigații de înaltă performanță gratuite în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova trebuie să aștepte până la sfârșitul anului.

Pentru aparatul de investigații cu Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) al SCJU Craiova s-au făcut deja programări până la data de 31 decembrie.

Conducerea unității medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigații de înaltă performanță este mult prea mică.

”În momentul de față avem 1.500 de pacienți pe listele de așteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât și doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar și la picior, înseamnă două segmente și atunci înseamnă bani mai mulți cheltuiți. Atunci, cei 1.500 de pacienți se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeași sumă, lista de așteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat managerul Spitalului Județean din Craiova, Bogdan Fănuță.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL