MApN anunță lucrări la scutul antirachetă de la Deveselu "Nu introducem elemente de natură ofensivă"

Thursday, 11 April 2019, 16:40 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Timp de câteva săptămâni, aliații NATO desfășoară lucrări de actualizare la sistemul anti-rachetă Aegis Ashore de la Deveselu. În această perioadă, va fi introdus un sistem alternativ temporar de apărare anti-rachetă, THAAD. Ministerul Apărării de la București dă asigurări că "procesul de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia".

Potrivit unui comunicat al MApN, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior.

Lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului şi nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunţat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).

În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfăşurarea în ţara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite ale Americii.

THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilităţii Alianţei de apărare împotriva rachetelor balistice şi se va afla, ca şi sistemul Aegis Ashore, sub controlul operaţional al NATO şi controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.

Desfăşurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operaţional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

Viorica Dăncilă: Deciziile NATO de la Marea Neagră au ținut cont de vocea României

La Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianţa a decis să dezvolte o capabilitate de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populaţiile şi forţele sale din Europa.

Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul Aegis Ashore desfăşurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter strict defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi.

Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România şi Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA faţă de NATO şi de declaraţiile Alianţei în acest sens.

Sistemul defensiv THAAD care va fi desfăşurat temporar în România, în cadrul capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea acelaşi obiectiv ca şi sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populaţiei, forţelor şi teritoriului european al NATO împotriva ameninţărilor cu rachete balistice venite din afara spaţiului Euro-Atlantic.

Războiul între Palate: Armata, printre "victimele colaterale"Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL