Lukoil, interes major în România. Explorează perimetre din platoul continental al Mării Negre

Sunday, 12 October 2014, 15:02 Sursă: REALITATEA.NET

Ce am luat de la Ucraina am dat Rusiei! Lukoil explorează şi exploatează perimetrele obţinute de România, în dauna Ucrainei, în urma procesului de la Haga! Compania rusă a câştigat o licitaţie la care au participat şi americanii de la Exxon. În aceste condiţii, îndemnul preşedintelui Traian Băsescu "plecaţi băieţi, dar lăsaţi rafinăria" ar putea avea o nouă miză: hidrocarburile României din platoul continental al Mării Negre.

Adaugă părerea ta

Ancheta declanşată de procurori la Lukoil România scoate la lumină adevărata miză a afacerii: o reţea uriaşă de evaziune şi spălare de bani dar, mai important, cele două perimetre pe care Lukoil le are în explorare şi exploatare în Marea Neagră.

"Îndrăzneala celor care au dat mesajul ca ne gandim pana vineri ca daca nu terminate cu chestiile astea cu justitie, procurori, noi plecam. Ia plecati baieti daca nu respectati legile statului, plecati dar sa nu credeti ca plecati cu rafinaria", a declarat Traian Băsescu zilele trecute.

Greu de crezut că ruşii vor lăsa baltă zăcămintele din Marea Neagră, aflate exact în platoul continental câştigat de România prin procesul de la Haga.

"Lukoil a obtinut în perioada imediat de după decizia de la Haga. A obtinut un perimetru care a fost în disputa intre România si Ucraina, a fost o competitie intre Lukoil, Exxon si Romgaz, este un parteneriat Lukoil-Romgaz", a spus Răzvan Nicolescu, la emisiunea Perspectiva, de la Realitatea TV.

Având în vedere importanţa energetică a Mării Negre este puţin probabil ca ruşii să părăsească România.

"Este un subiect sensibil si trebuie sa ii lasam pe cei implicati, in speta procurorii sa isi faca treaba. Instanta trebuie sa decida, este si in interesul Lukoil sa se faca o analiza serioasa. Este şi ipoteza că au fost si un număr de oameni care au acţionat in interese proprii si nu conform unor instructiuni primite de la o companie", a mai spus Nicolescu.

Răzvan Nicolescu a precizat că exploatările din Marea Neagră nu vor fi demarate prea curând, în orice caz, nu mai devreme de 2019.