Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Wednesday, 29 January 2020, 14:20 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

"Guvernul a luat decizia de a-și angaja răspunderea în Parlament astfel încât să permitem fiecărei comunități să-și aleagă primarii prin majoritate de 50% plus 1 din votanți, astfel încât să oferim legitimitate.

În 1992, mecanismul de alegere a primarilor care a fost introdus stabilea alegerea primarilor cu 50% plus 1 și era necesară prezența la primul tur a 50% plus 1 din alegători, iar în caz contrar se repeta primul tur.

Parlamentul de imediat după Revoluție a legiferat mai aproape de exigențele democrației.

În 2012 s-a introdus alegerea prin majoritatea relativă: e ales primar cel care obține cel mai mare număr de voturi, fără a fi necesară prezența majorității alegătorilor", a afirmat Ludovic Orban.

"Chiar dacă numărul cetățenilor nemulțumiți de un primar depășește procentul de 50%, nu pot schimba primarul: pentru că voturile nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați în acest sistem.

Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu și-au făcut treaba cum trebuie, deși ați pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD?

Puteți să băgați și 10 moțiuni de cenzură, dar nu puteți să ne schimbați punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetățeni care vor alegeri în două tururi", a mai spus prim ministrul României.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului, a fost votată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, a scris g4media.ro.

PSD a anunțat că va depune moțiune de cenzură, care este susținută și de UDMR și de cei patru parlamentari din partidul lui Teodor Meleșcanu.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-29 15:14:23
Amalia

Foarte bine !!!!!

2020-01-29 15:21:40
Niță Marian

Orban are idei puține si fixe.

2020-01-29 20:24:59
Paine si circ in Romanica

Tiganul asta unguresc stie ca neamul mamaligarilor este imbecil, usor de manipulat si mereu sta cu dosul in sus pregatit pentru sula, asa ca-i da inainte cu nazdravania caracteristica consumatorului de tuica de pufoaica. Bozgorul care traieste din bani de spagi de la plic, care are venituri demne de un boschetar cu care nu-si poate justifica nici macar pantofii de marca din picioare vine in intampinarea mamaligarilor prosti cu asumarea... Pai ca sa poata sa-si asume bozgorul ceva, mai intai trebuie sa fie legitim nu pe usa din dos pe unde l-au strecurat angajatorii in urma unui blat de proportii si nu in ultimul rand trebuie sa dea dovada de discernamant nu numai de obedienta lucru care nu se vede dar neamul mamaligilor proaste cu 2 picioare este si sado-masochist...

2020-01-30 10:06:11
Vrdeti PSD-ițt cum se face politică ,hotârât,cucuraj si bărbăție,si dl Grindeanu stia cu OUG cum se procedează.ca sî fie aresta dl Dragnea.

Dna Amalia,foarte bine ca se ocoleste parlamentul,care sub conducerea PSD nu a fost in stare sa regementeze abuzul in serviciu ,ca deturnare a uiterii publie,ceea ce a făcut din Dragnea corupâtul de talie europeană si din psdisti infractori de care se râde revoluționarul modern ,Ceausescu.Numai ca procedeu de a guverna fără parlament,l-a du Hitler în stare să îți otrăveasca câinele.

Alte articole din: POLITICĂ