Coronavirus - România: 19907 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ludovic Orban: Amenzile se vor da în continuare. Românii nu pot părăsi oricum localitățile după 15 mai

Thursday, 07 May 2020, 13:38 Sursă: realitatea.net

 

„Vom face o analiza a platii si vom lua decizie.

Noi am marit amenzile pentru a creste gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie , sigur , trebuie să așteptăm motivarea. Daca a fost declarat un articol neconstitutional poate fi interpretat ca o revenire la vechile amenzi, noi avem doar o comunicare a Curtii Constitutionale, cand vom avea moritvarea vom vedea.

Nu inseamna ca nu se mai dau amenzi, ci la nivelul anterior al ordonantei de urgenta. Vom face o analiza a situatiei platilor. Am incredere ca dupa 15 mai si instantele isi vor relua activitatea. 

Suntem intr-o analiza, exista mai multe variante. Sigur ca ce a comunicat presedintele este sigur”, a declarat Orban.

„Am spus si repet: mi se pare o decizie anticonstituitionala impotriva ordinii de drept, data in favoarea celro care nu au respectat legea, in dispretul acelor milioane de români care au respectat regulile. Această decizie e aproape un indemn la anarhie”, a mai adăugat șeful Guvernului despre decizia CCR de a declara neconstitutional articolul referitor la amenzile din perioada starii de urgenta.  

Despre părăsirea localității după 15 mai, Orban a spus că nu se va putea pleca oricum, dar încă sunt analizate mai multe scenarii.

„Daca vor apărea si motive temeinicie de parasire a localitatii, vor fi incluse, suntem in analiza, vom anunta.

Motivele pentru care se va permite parasirea localitatii nu sunt stabilite, nu s-a stabilit inca forma finala, pentru ca evaluam riscul epidemiologic pentru fiecare tip de deplasare. Decizia se va lua de Comitetului pentru Situatii de Urgenta printr-o hotarare dupa declararea starii de alertă, in ultima zi a stari ide urgenta decretat de presedintele Klaus Iohannis”, a spus premierul Orban.

„Eu nu comentez ce spun colegii mei, aduc la cunoastina oamenilor decizii”, a răspuns premierul intrebarii puse de jurnaliști in legatura cu anuntul ministrului de Interne ca romanii pot parasi localitatea după data de 15 mai. 

Curtea Constituțională a anuntat miercuri ca amenzile si sanctiunile date in timpul perioadei stari ide urgenta sunt neconstitutionale.

CCR a admis miercuri sesizarea Avocatului Poporului împotriva OUG 34/2020, actul normativ prin care guvernul a introdus amenzi de până la 20.000 de lei pentru nerespectarea ordonanțelor militare și a condițiilor de ieșire din case în perioada stării de urgență.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-05-09 17:48:22
Un alegator

Ciolacu în pantalon se joacă cu Cupidon.

Alte articole din: ACTUAL