Coronavirus - România: 430605 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Comisia pentru Legile Justiției: Depunem o lege pentru clarificarea statutului Inspecției Judiciare

Wednesday, 15 November 2017, 08:13 Sursă: REALITATEA.NET

La aproape o oră după ce ședința s-a încheiat, Florin Iordache a susţinut că elaborarea legilor Justiţiei este transparentă şi că în acest proces sunt ascultate punctele de vedere ale tuturor celor interesaţi, menţionând că se va proceda inclusiv la solicitarea unui punct de vedere Comisiei de la Veneţia, dacă va fi necesar.

„Dacă va fi necesar sau, aşa cum recomandă şi în Raport, se vor modifica anumite prevederi şi trebuie să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, fără îndoială îl vom solicita, în ceea ce priveşte numirea procurorilor de rang înalt. Dar dacă, aşa cum s-a văzut în toate amendamentele, cât şi în proiectul legii, nu se modifică modalitatea de numire a procurorilor de rang înalt, nu este necesar să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dar, repet, dacă vor fi modificări şi se va impune solicitarea unui punct de vedere, fără îndoială îl vom cere”, a mai spus Iordache, jurnaliștilor. 

Realitatea.net a redat live-text cele mai importante declarații din ședința comisiei. 

Ședința s-a încheiat în jurul orei 13.00. Urmează ca săptămâna viitoare, cel mai probabil marți sau miercuri, să aibă loc o altă ședință.

Update 12. 30 Florin Iordache și Eugen Nicolicea au intrat în dispută cu parlamentarii Opoziției din Comisie. ”Nu facem declarații politice. Ceva concret si serios aveti de spus?!” a spus Iordache.

Update 12.00 Au luat cuvantul reprezentanții partidelor parlamentare. 

Marton Arpad (UDMR) a adus in discutie relevanța reducerii perioadei de  pregătire pentru magistrați, spunând că personal, este pentru stagiul de pregătire mai îndelungat.

Florin Iordache: ”Am propus prin aceste trei initiative sa armomizam legislatia si clar ne dorim cu totii imbunatatirea legIslatiei in vigoare. De aceea vreau sa spuna ca tinem cont de opiniile asociațiilor profesionale. Vom aduce modificari importante”

Ioan Cupșa (PNL) ”Asociațiile prefesionale au criticat toate cele trei propuneri legislative care au fost facute pe genunchi, fara atentie”

Stelian Ion (USR) a cerut în comisie, ca programul forului să fie făcut public, astfel încât să se știe când au loc ședințele.

Robert Cazanciuc (PSD): Găsesc răspunsul CSM dezamăgitor. Ma asteptam la solutii consistente”.

Update 11.43 A luat cuvântul reprezentantul Parchetului General, iar apoi, Ion Ilie Iordăchescu, decanul Baroului București.

”Sa nu transformăm Inspecția Judiciară într-o instituție subordonată politic”, a spus Iordăchescu.

Update 11.17. Vorbește Andrea Ciucă, președintele Asociației Magistraților din România: ”Să începem cu punctele pozitive, pentru că așa este mai bine”, a spus aceasta.

Update 11.00 A luat cuvântul reprezentantul CSM, iar apoi, reprezentantul UNJR, Dana Gârbovan, care este și președintele forului.

Update 10.40. Tudorel Toader a părăsit comisia, pentru a merge la sediul Ministerului Justiției, unde va ține o conferință pe tema raportului MCV. 

Update 10.30 Tudorel Toader a luat cuvântul,în comisie:

Domnule presedinte, va multumesc pentru invitatie. Inteleg ca este tot o discutie de  principiu, in conditiile in care inteleg ca nu ati primit amendamente de la toti cei implicati in dezbatere. Guvernul a trimis amendamentele, deci ne-am indeplinit obligatiile. In mod firesc proiectul a ajuns la Minister, noi ne-am mentinut toate ideile necesare pe care le-am anuntat initial, amendamentele. Le-am trimis la Guvern, dvs le-ati primit de la Guvern si in numele Guvernului. In masura in care imi permite programul, voi fi prezent la dezbatere, daca nu, voi fi inlocuit. Convingerea mea este ca in dezbaterile pe care le vom avea se va discuta fiecare propunere formulata de CSM, asociatii profesionale, si in final, se va lua cea mai adecvata soluție. Ramane de vazut daca exista vointa pentru acestea. Prin urmare, v-am depus amendamentele.(..) Cu permisiuneea dvs m-as retrage”.

Update 10.24 În ședință are loc o dezbatere între deputatul Ioan Cupșa, Florin Iordache și Eugen Nicolicea, privind obiectivele comisiei speciale.

Update 10.14. A început ședința. A luat cuvântul Florin Iordache, care a prezentat reprezentanții instituțiilor care au venit la dezbatere. Printre acestea: CSM, UNJR și reprezentanți ai mediului academic. Iordache a subliniat că se va discuta despre statutul Inspecției Judiciare iar săptămâna viitoare se va depune un proiecte de lege pentru clarificarea statutului Inspecției Judiciare:

”Discutăm și despre Inspecția Judciară. Pentru săptămâna viitoare avem în vedere vedere să depunem un proiect de lege care să stabiliească un cadru foarte clar al Inspecției Judiciare. Așa cum funcționeză forumul acum, în subordinea CSM, nu este normal”. 

Update 10.10. Tudorel Toader a ajuns la comisia speciala. Acesta a spus că la 11.30 va pleca la Ministerul Justiției, unde va susține o declarație de presă, după ce va fi publicat raportul MCV. 

................................................

Proiectele au fost depuse în Parlament ca propuneri legislative semnate de PSD și ALDE, după ce ministrul Tudorel Toader a prezentat comisiei un draft al acestora.

Florin Iordache a menționat că acestea au fost trimise spre avizare la CSM, Guvern și Consiliul Legislativ. Joia trecută, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ.

Pe 8 noiembrie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, i-a recomandat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în întrevederea avută marţi la Bruxelles, să aştepte avizul Comisiei de la Veneţia privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt, a anunţat, miercuri, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a anunţat că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiţiei. Una dintre a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.

"O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeaşi importanţă şi cu aceeaşi obligaţie ne îndeplinim respectivele condiţionalităţi. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuţia cu Timmermans, cu prim-vicepreşedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt", a declarat, miercuri, ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL