Legea bacşişului, valabilă din 8 mai. Patronii se plâng că trebuie să angajeze casieri

Thursday, 07 May 2015, 19:31 Sursă: REALITATEA TV

Autor: Realitatea.NET

Deja cele mai multe restaurante au început să emită două bonuri, unul pentru consumaţie şi celălalt pentru atenţiile lăsate chelenerilor.

În acest caz clientul a aşteptat bonul fiscal, dar asta nu se întâmplă în general.

Pentru că legea va cere din 8 mai, ca nota de plată să prevadă două bonuri în situaţia în care chelnerul primeşte bacşiş, majoritatea patronilor de localuri s-au conformat. Pentru ca treaba să meargă, a fost nevoie de instalarea unor softuri noi în casa de marcat, dar şi de mai mult personal.

"A fost nevoie să angajăm un casier special chiar pentru această activitate, ca să se poată desfăşura în mod normal activitatea restaurantului. Cu mici intermitenţe vis a vis de încă un drum în plus pe care îl face orice ospătar la fiecare notă de plată, în condiţiile în care într un weekend aglomerat se emit peste 150 de note de plată.", spune MARIN DRAGOMIR manager restaurant.

Ca atare, în urma schimbărilor, chelnerii se plimbă mai mult şi câştigă mai puţin.Pentru că din banii primiţi, 16% ajung la stat.


Pe lângă bacşişurile trecute pe nota de plată, angajaţii trebuie să îşi noteze într-un registru special şi banii cu care vin de acasă.
"Primul lucru pe care îl face fiecare angajat începând cu data de ieri, în momentul în care intră pe uşă la servici îşi decalară banii într un registru special, emis de cei de la ANAF. La intrarea în program, are obligaţia să îşi treacă banii. În cazul în care face cheltuieli din banii aferenţi îşi păstrează bonul fiscal, un suc, un covrig, orice şi a achiziţionat. În cazul în care se găsesc mai mulţi bani la un eventual control, în buzunarul respectiv, suportă direct consecinşele legii, adică o amendă sau ce au hotărât organele competente.", a mai spus Marin Dragomir manager restaurant.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE