Coronavirus - România: 703776 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Kovesi scapă de un contracandidat

Tuesday, 30 July 2019, 20:07 Sursă: REALITATEA.NET

"Jean-Francois Bohnert este propus pentru postul de şef al Parchetului Naţional Financiar (PNF)", a transmis marţi după-amiază, prin Twitter, Youssef Badr, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez al Justiţiei.

Jean-Francois Bohnert a fost recomandat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef al Parchetului Naţional Financiar.

În urmă cu câteva zile, Jean-Francois Bohnert anunţa că rămânea candidat pentru postul de procuror-şef al Uniunii Europene, din raţiuni procedurale.

Oficiali francezi au declarat sub protecţia anonimatului pentru site-ul de ştiri Politico.eu că Administraţia de la Paris intenţionează să o susţină pe Laura Codruţa-Kovesi pentru postul de procuror-şef al UE, argumentând că decizia ar contribui la deblocarea procedurilor la Bruxelles şi ar avansa pregătirile pentru începerea funcţionării Oficiului Parchetului European (EPPO), care ar urma să devină operaţional înainte de sfârşitul anului 2020. Însă, la nivel oficial, Franţa nu a trimis încă nicio notificare oficială Consiliului UE privind eventuala schimbare a poziţiei.

Jean-Francois Bohnert a explicat pentru Politico.eu că nu s-a retras din cursă din raţiuni procedurale. "În momentul de faţă, sunt în aceeaşi poziţie (ca Laura Kovesi)", a declarat el acum câteva zile, referindu-se la faptul că nu ar mai fi susţinut de Paris, la fel cum nu nici Kovesi nu este susţinută de Guvernul României.

Ambii candidaţi "nu sunt susţinuţi de propriile ţări, dar din motive diferite", a notat Bohnert, precizând că rămâne în cursă din raţiuni procedurale. "Comisia de selecţie are opinia că toţi cei trei candidaţi trebuie să rămână, altfel întreaga procedură de selecţie trebuie reluată de la început. De aceea nu mi-am retras candidatura", a spus Bohnert. Al treilea candidat este Andrés Ritter, din Germania.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a promis lui Klaus Iohannis, într-o convorbire telefonică desfăşurată recent, că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert de la conducerea Parchetului european și o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție, a anunţat Administrația prezidențială. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut vineri, 19 iulie a.c., o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron. Cei doi omologi au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european. În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, Președintele Emmanuel Macron i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European", a transmis Administrația prezidențială din România.

Preşedinţia Franţei nu a făcut niciun comentariu pe această temă.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL